OLE VALMIS Ekspert selgitab, kuidas taimi kõrvetava kuumuse eest kaitsta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Simon Collins / Shutterstock.com

Ilmateade lubab nädala teiseks pooleks korralikku leitsakut. Inimestele võib see ju meeldida, kuna lõpuks saab riided maha visata ja oma luigekarva nahka päikesega pruunistada, kuid taimed pole kõrvetavast päikesest kuigi võlutud. Aiandusekspert jagab väärt nippe, kuidas taimi eeloleva kuumuse eest kaitsta.

«Ilmselgelt on päikesepaiste taimedele kasulik, kuid mõned saavad sellest rohkem kasu kui teised. Seega on oluline teada, mis taimed vajavad kuumalaine ajal erilist hoolt,» selgitas aiandusekspert Nick Wood Expressile. «Mõne taime puhul võib liiga palju päikest põhjustada kahju ning rasketel juhtudel isegi nende närbumist. Kui see juhtub, valmistab see aednikele loomulikult suure pettumuse.»

Woodi sõnul leidub terve hulk erinevaid meetodeid, aitamaks karm aeg ka kõige õrnematel taimedel üle elada. «Näiteks saab võimalusel viia taimed varju ning kasta neid õigel ajal,» selgitas ta.

Tegelikult tuleb selliste olukordadega arvestada juba taime külvates või istutades. Eksperdi sõnul on loogiline, et üks aiaosa saab rohkem päikest kui teine. Taimi valides tuleb sellega arvestada.

Üks suur viga, mis Woodi sõnul tehakse, on valesti kastmine. Palaval perioodil tuleb taimi kasta kas vara hommikul või õhtul. Kusjuures Woodi sõnul on just õhtune aeg parim. Keset päeva kastes aurustub vesi lõõskava päikese all ära enne kui see juurteni jõuab. Veel võib tekkida kiusatus taimi üleliia palju kasta, kuid Woodi sõnul pole ka see hea. Tema soovitus on taimi mitte rohkem kui üks kord päevas kasta.

Teine viga on seotud väetamisega. Muidugi vajavad taimed kasvamiseks toitaineid, kuid koos sellega ka vett. Väetamist, mis soodustab taime kasvu, tuleks palaval perioodil vältida, kuna koos kasvuspurdiga suureneb ka taime veevajadus. 

Kõige kõrvetama päikese vältimiseks tuleks Woodi sõnul taimed varju viia või looriga katta. Niiskuse mullas hoidmiseks soovitab ta peenrad katta multšiga, milleks sobivad väga hästi õled. Need varjavad mulda päikese eest ning takistavad vee aurustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles