Maltal elav eestlanna: prügi igal pool, kas see otsa kunagi saab!

Kodu.postimees.ee
Copy

Maltal juba viis aastat elanud Annika ei hoia sõnu tagasi, kui ta sealset prügimajandust kirjeldab.

Koduportaalile kirjutanud Annika selgitas, et käis hiljuti Eestis ning tagasi Maltale jõudes hakkas talle sealne prügimajandus kohe eriti silma. «Siinne prügikultuur on ikka õõvastav. Malta tänavaid iseloomustavadki kõige paremini mustad prügikotid. Need jäävad sinna tihti väga pikaks ajaks ning pekstakse tihti laiali. Eks aastatega tekivad mingisugused silmaklapid ette, et ei panegi tähele, aga Eestist tagasi tulles jäi see ikka kohe väga silma,» rääkis ta.

Annika sõnul on täiesti normaalne, et iga esiukse ees ja tänavanurgal laiutab suur kuhi musti prügikotte, mille kajakad on laiali loopinud. Riigis pole ruumi ülemäära palju, seega pole üldjuhul ka konteinereid, kuhu prügikotte koguda.

«Iseenesest on siin süsteem olemas, aga see on tehtud nii keeruliseks, et ilmselt ei saa ametnikud ise ka aru, kuidas see toimib,» põrutab Annika. Ta selgitab, et iga haldusüksus korraldab prügi äravedu ise, kuid nende piirid lõikavad läbi tänavaid ja maju, tekitades arusaamatust.

Eri üksustel on omad reeglid ja prügi äraveo graafikud: klaas ühel päeval, papp teisel, pakendid kolmandal jne. Teoorias tuleb vastava sisuga prügikotid jätta ukse taha, kust need samal päeval ära viiakse. «Kahjuks ei tea prügi vedajad isegi, mida nad kus ja mis päeval korjama peavad. Lõpuks visatakse kõik ikka ühte kuhja, kuniks see kunagi minema viiakse. Täielik korralagedus ikka – väga kurb on vaadata neid kuhjasid. See mulle Eestis elamise juures meeldis, et kõik oli korras ja tänavad puhtad,» kirjutas ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles