EKSPERT Kell kukub! Vanade korterelamute nüüdisajastamisel jäetakse oluline lahendus kasutamata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uuenduslik lahendus vanade korterelamute rekonstrueerimiseks pole seni leidnud turul aktiivset kasutamist, kuigi kokkuvõttes on korteriühistutele tehaseelementide kasutamine soodsam ja vähendab rekonstrueerimistöödele kuluvat aega, arvab ekspert.

Vaatamata sellele, et korterelamute rekonstrueerimist tehaseelementidega toetab KredEx Tallinnas ja Tartus koguni 50 protsendiga, pole Balti Vara Ehitus OÜ juhataja Meelis Karro sõnul turul rekonstrueerimistegevus alanud. Kuigi tehaseelementidega rekonstrueerimise prooviprojekt on lõppenud, ei ole uusi objekte näha.

Aprillis avatud Kredexi toetusmeetmele esitati korterühistu taotlusi ikka veel vana meetodi põhimõttel rekonstrueerimiseks, sest eeltöö ja vajalike dokumentide vormistamine oli varem tehtud.

«Kuigi Eestis oleks võimalik seda tehnoloogiat kasutades saavutada oluline mastaabiefekt, sest tüüpplaneeringuga korterelamuid on nn magalarajoonides hulganisti,» tõdes Karro.

Aeg tiksub

Praegused taotlused on tehtud krohvitud välisfassaadi lahendusena ja elementide kasutamist kahjuks veel näha ei ole. Mõned teadlikumad lahendused olid neil, kelle konsultandid olid kursis tänapäevasemate võimalustega. «Näiteks Pärnust esitati kaks taotlust projekteerimis-ehitushankele,» sõnas Karro. Ta lisas, et kuna korterelamute rekonstrueerimisel eeldab elementide kasutamine terviklahendust, on korteriühistutel vaja teha hange, kus sõlmitakse töövõtuleping ühe ehitusettevõtjaga, kes teeb nii projekteerimistöö kui ka ehituse peatöövõtu. «Lihtsus peitub selles, et puudub vajadus korraldada kaks hanget eraldi ja sellest johtuvalt on võimalik kogu protsessile kuluvast ajast kokku hoida pool aastat,» prognoosis Karro.

Karro sõnul oleks sujuva hoonete rekonstrueerimistempo tagamiseks juba praegu vaja elementide projekteerimist ja tootmist. «Kui täna võtta hoone rekonstrueerimisse, siis reaalselt hakkavad ehitustööd järgmisel kevadel, seega aega meil niisama tühja lasta ei ole,» nentis ta.

Kuigi on kohtutud KredExi inimestega, räägitud uue lahenduse majanduslikust kasust ja saadud nõusolek, et senised krohvitud fassaadilahenduse taotlused võib ümber teha elementlahenduseks, eeldab muutus korteriühistute üldkoosolekul ka vastava otsuse tegemist.

«Oleme praegu läbirääkimise faasis kolme korteriühistuga, kellest kaks on positiivsed, aga kolmas mitte. Otsuse langetamiseks napib inimestel lihtsalt veel teadmisi,» rääkis Karro. «Kuigi Tartus on tehases eeltoodetud väliseina ja katuse elemente kasutatud Nõva 3 kortermaja rekonstrueerimisel. Need tööd on lõppenud ning kahel objektil veel ehitustööd kestavad, info on visa levima. Samas julgustaks korteriühistuid asja kaaluma, sest positiivset tagasisidet on juba kogunenud. Pealegi tuleb 50-protsendilise toetusega eelarve maksumus isegi 10 protsenti soodsam, kui numbritest rääkida,» lisas ta.

Enamikul ajal ongi tulnud korteriühistute üldkoosolekutel inimestele selgitada ehituselementide tehnilisi üksikasju ja toimimist. «Küsitud on, kuidas ventilatsioon sellise lahendusega toimib ja ega külmasildasid teki, isegi seda on uuritud, kas aknad ripuvad maja küljes,» muigab Karro. «Kui arvestada sellega, et rekonstrueerimislaen võetakse ühistule pikemaks ajaks, mõnikord lausa 30 aastaks, siis tasub kaasaegseid lahendusi kasutada küll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles