EKSPERT SELGITAB Mida teha, kui allergia saab alguse voodipesust?

Kodu.postimees.ee
Copy
Mulieresi asutaja ja juhataja Merilyn Rüütli.
Mulieresi asutaja ja juhataja Merilyn Rüütli. Foto: Andrei Ozdoba

Hiliskevadine õitsev loodus pakub palju rõõmu, kuid on ka peresid, kelle seisukohast on käes hoopis allergiahooaeg. Nelja lapse ema ja Mulierese asutaja Merylin Rüütli annab nõu, kuidas kaitsta laste tundlikku nahka väliste ärritajate eest ja valida pere nahale sobiv pesuvahend.

Kui minu lapsed veel väikesed olid, tulid nad ikka ja jälle lasteaiast koju täpilistena. Samuti teinekord reisil olles ärkasid nad järgmisel hommikul voodis üleni laigulisena. Kui muster hakkas korduma, saime aru, et just keemilised pesuvahendid tekitavad meie lastel allergilist reaktsiooni.

Kodus püüdsin kasutada võimalikult ökoloogilisi pesuvahendeid, kuid enamik neist ei olnud siiski allergiaohutud, samuti olid need välismaised. Siis tekkiski üle kaheksa aasta tagasi idee hakata ise Eesti esimesi ökotooteid välja arendama. Viisime end kurssi ja asusime teele, et leida alternatiive keemilistele pesuvahenditele.

Uuri, kust allergia tuleb

Üha enam vanemaid puutub kokku laste nahaärrituste ja löövetega. Allergiad ja ekseem võivad olla pärilikud ja tuleneda immuunsüsteemist, kuid kõige tihemini saavad need alguse keskkonnast. On siis keskkond liiga steriilne või lapse nahk puutub liiga vara ja sagedasti kokku tugevate allergeenidega, nagu õietolm, loomakarvad või liiga kange pesuvahend. Meie pere puutus kokku just viimase olukorraga.

Soovitan kõigil võimalusel uurida, millise pesuvahendiga lasteaias pesu pestakse ning kas oleks võimalik valida allergiaohutu alternatiiv. Näiteks meie peres on reisile minneski juhtunud, et võtame kaasa omaenda välja töötatud pesugeeli. Nii oleme olnud kindlad, et laste tervis on hoitud ega ole voodipesust mõjutatud.

Kui keemiline ei sobi, proovi ökoloogist

Keemilised lõhna-, värv- ja säilitusained ärritavad laste nahka kõige enam ja võivad kutsuda esile reaktsioone, nagu ärritus või punetus, sügelus või ka hingamisraskused. Sellisel juhul tuleks pesuvahendi kasutamine peatada ja leida pere nahale looduslik alternatiiv.

Kõige kindlam on tundliku naha puhul otsida pesuvahendilt kolme sertifikaati: allergiaohutu, ökoloogiline ja vegan. Need märgised üldjuhul kinnitavad, et toode ei sisalda parabeene, naftatooteid, sünteetilisi lõhna-, värv- ega säilitusaineid. Näiteks EcoCerti sertifikaat tõendab, et tooted on looduslikku päritolu, ning Eesti Allergialiidu märgis tähendab, et toode sobib allergikutele.

Eelista ühte toodet

Tihti kasutatakse pesu pesemisel mitut vahendit: pesugeeli või -pulbrit, plekieemaldajat, pesupehmendit või -loputusvahendit. Need sisaldavad kõik suures koguses eri parabeene ja sünteetilisi lõhna- ja värvaineid. Tegelikkuses saab nii valge, musta kui ka kirju pesu puhtaks üheainsa pesuvahendiga.

Üle 30-kraadine temperatuur aktiveerib seebi omadused, mis puhastab ja eemaldab plekid ja lõhna. Head ökoloogilised tooted on välja töötatud põhimõttel, et need eemaldaksid kogu mustuse ja bakterid. Seega soovitan lähtuda pesuvahendi valikul põhimõttest: mida vähem, seda parem.

Kui kodus on võimalik igaühel ise valida, milline pesuvahend pere ihu ümbritseb, siis välises keskkonnas ei või me paraku kunagi kindlad olla. Ema ja ettevõtjana on mulle oluline, et me räägiksime ühiskonnas rohkem just laste naha tundlikkusest ja selle kaitsmisest. Kõige pisemate ja lasteaialaste puhul võiks eelistada ikkagi pehmeid pesuvahendeid, mis on sobilikud ka kõige tundlikumale nahale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles