GALERII Tallinna vanalinna ajalooline elumaja läbis võimsa uuenduskuuri

Kodu.postimees.ee
Copy

Tallinna vanalinnas Suur-Karja tänav 12 asuv hilisgooti fassaadiga elumaja sai rekonstrueerimise käigus täiesti uue tänapäevase sisu.

LVM Kinnisvara juhatuse esimehe Ingmar Saksingu sõnul võib tõesti öelda, et Suur-Karja 12 hoone näol on tegu Tallinna vanalinna kõige uuema vana majaga. Aastaid kehvas seisus olnud ja rekonstrueerimist oodanud hoone tuli tema sõnul olude sunnil seest täiesti tühjaks lõhkuda ja koos juurdeehitusega uuesti nullist üles ehitada, et see vastaks tänapäevasele eluhoonele esitatavatele ootustele.

«Vanalinnas elada sooviva inimese jaoks on aga tegu harvaesineva võimalusega, kus ajaloolises asukohas ja kuues on täiesti kaasaegne sisu koos kõigi modernsete tehniliste võimalustega,» selgitas ta.

Eesti sisearhitektuuri tipptegija Aet Pieli visiooni järgi loodud eritellimuslahendused on Saksingu sõnul 16 korteriga 1618 ruutmeetri suuruse suletud netopinnaga maja põhjalikult muutnud: «Keskaegne jõuka linnakodaniku kortermaja on nüüd avar ja loogiline elukeskkond.»

Ehituse käigus sai maja kõik uued insenertehnilised lahendused, helipidavad aknad, korteripõhise soojustagastusega ventilatsiooni ning vesipõrandkütte. Täiesti uudse lahendusena on majja paigaldatud ka lift.

Algsest hiliskeskaegsest Suur-Karja 12 hoonestikust jäi 1944. aasta märtsipommitamise järel järgi vaid tänavapoolne fassaad, mis ehitati uuesti üles 1950. aastatel. Hoone ajalugu ulatub aga tagasi Tallinna kuldajastusse - 15.sajandisse, mil Tallinn oli tõusnud Hansaliidu idakaubanduse juhtivaks linnaks. Suur-Karja 12 kinnistul on läbi aegade olnud mitmeid erinevaid omanikke. 1803. aastast kuulus see koos Suur-Karja 14 ja 16 hoonetega perekond Lutherile, kelle mööblipood asus Vana-Posti tänava nurgal. Enne II Maailmasõda asus hoones Samuel Besproswanie tekstiilivabrik ja kauplus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles