USKUMATU Patarei merekindluse läheduses müüb hästi isegi 10 000-eurone ruutmeetrihind

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pro Kapitali arendatav Kalaranna kvartal.
Pro Kapitali arendatav Kalaranna kvartal. Foto: Pro Kapital

Kinnisvaraarendusettevõtte Pro Kapital tegevjuhi Andrus Lauritsa sõnul lähevad praegu Tallinna korteriostjate seas kaubaks kas ainulaadse asukohaga ja kvaliteetseimad kallima otsa elamispinnad või siis hoopis linnaäärde rajatud võimalikult soodsad variandid.

Kummutamaks kinnisvaraturu hangumise juttu, toob Laurits näiteks Pro Kapitali rajatava Kalaranna kvartali linnahalli ja Patarei merekindluse vahel, kus lisaks tavamüükidele on viimase kahe kuuga omaniku leidnud kuus 10 000-eurose ruutmeetrihinnaga merevaadetega penthouse-korterit.

«Kuigi kinnisvaraturust on viimasel ajal harjutud rääkima pigem mustemates toonides, et turg seisab ja hinnalanguse ootuses miskit ei müüda, siis tegelikkuses on pilt oluliselt kirjum. On Kalaranna-sarnased kvaliteetsed hooned unikaalsetes asukohtades, mis müüvad väga hästi,» selgitab Andrus Laurits. Samamoodi tehakse tema sõnul tehinguid odavaima otsa uusarendustega, kuid keskmise kvaliteediklassi ja asukohaga korterite puhul on olukord teine: ehitushinna ja kodulaenu intresside kasvu mõju on selles segmendis olnud määrav ning ostjaskond ja tehingute arv kokku kuivanud.

Varakam korteriostja ei ole aga Lauritsa sõnul turult lahkunud: 146st praegu ehituses olevast Kalaranna teise ja viimase etapi korterist on tänaseks müüdud juba kolmandik. «Ostjatena tooksin välja jõukat ettevõtjate klassi. Eestis on tänaseks tekkinud täiesti tugev jõukuse baas – need inimesed teavad täpselt, mida nad tahavad, oskavad hinnata konkreetset asukohta ning neil on vahendid oma unistuste ja plaanide teostamiseks,» märkis ta. Kui poolteist aastat tagasi oli Kalaranna kvartali esimese etapi majade puhul korterite müügiaeg mõnest tunnist mõne päevani, mis ei olnud normaalne olukord, siis tänaseks on see protsess pikem ja palju rohkem ostja nägu.

Pro Kapitali turundus- ja müügijuhi Maria Varblase sõnul müüb Pro Kapital Kalaranna kvartalis 7–8 korterit kuus ja seda hinnatasemetel, millesarnaseid Tallinnas teisi väga ei ole. «Alustasime teise etapi müügiga käesoleva aasta veebruaris ja tänaseks oleme ära müünud ligi 30 protsenti hoonete pinnast. Tänase seisuga on 146 korterist müügis veel ca 100, aga neid inimesi, kes sellise hinnaga sellist unikaalse asukohaga vara jõuavad ja soovivad soetada, on Eestis piisavalt,» rääkis ta.

Ruutmeetripõhiste allahindluste või turul levinud tasuta köökide või panipaikade pakkumistega pole Pro Kapital kaasa läinud, sest Varblase sõnul pole selle objektiga mainitud asukohas selleks põhjust. Valmivad korterid on tema sõnul jaotunud kolmeks tüübiks: penthouse-korterid merevaatega, mis maksavad 10 000 EUR/m2; penthouse-korterid hinnaga 7900 eurot ruutmeetri kohta ning ülejäänud keskmise ruutmeetrihinnaga 6200 eurot. Maria Varblase sõnul on mitmed esimese etapi majadesse korteri või mitu ostnud klienti teisest etapist nüüd midagi juurde ostnud, sest projekt on hästi õnnestunud ja esimese etapi klientide vara väärtus on tänaseks juba kõvasti kasvanud.

Pro Kapital alustas Kalaranna kvartali hoonete ehitust 2020. aasta jaanuaris ning eelmise aasta suvel sai valmis kaheksa esimest maja 240 korteri, äripindade ning kaldapromenaadi ja vaba aja veetmise aladega. Tänavu aprillis alustas firma projekti teise ja viimase etapi ehk nelja maja ehitust, kuhu tuleb 146 uut korterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles