PEOLAUALE Astelpaju-kaera napooleonikook pakub unustamatu maitseelamuse

Kodu.postimees.ee
Copy
Astelpaju-kaera napooleonikook.
Astelpaju-kaera napooleonikook. Foto: kahvliga.ee/Kadri Raig

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig jagab ülimaitsva napooleonikoogi retsepti.

«Otseselt tervislikuks seda kooki nimetada ei saa, sest võid, koort ja suhkrut siia sisse ikka läheb, aga suure osa nisujahu täistera kaerajahuga asendamine on ikkagi väike samm tervislikkuse suunas,» nendib Kadri.

Vaja läheb

Taigen:

  • 200 g nisujahu;
  • 400 g täistera kaerajahu;
  • 1 tl soola;
  • 250 g külma võid;
  • 2,5 dl külma vett;
  • 1 tl 30% äädikat;
  • 1 muna.

Kreem:

  • 6 dl piima;
  • 4 muna;
  • 100 g fariinsuhkrut;
  • 50 g jahu;
  • 4 tl maisitärklist;
  • 2 tl vaniljepastat;
  • 400 ml vahukoort;
  • 0,5 kg värsket astelpaju.

Juhtnöörid taigna valmistamiseks

  1. Sega lõiketeradega köögikombaini kannus omavahel kokku jahud ja sool.
  2. Teises kausis sega kokku vesi, äädikas ja muna.
  3. Tükelda külm või kuubikuteks.
  4. Lisa võikuubikud jahule ning pulseeri, kuni saad ühtlase puru.
  5. Seejärel lisa töötava köögikombainiga jahule juurde vedelik ja töötle, kuni moodustub taignapall.
  6. Kummuta taigen lauale, suru kätega kokku, mässi toidukilesse ja lase vähemalt neli tundi külmkapis puhata.
  7. Kui oled valmis küpsetama hakkama, siis eelkuumuta ahi 250 kraadini.
  8. Jaga taigen vähemalt kaheksaks (aga kui tahad väiksemat ja kõrgemat kooki, siis rohkemaks) võrdseks tükiks. Kõige parem on seda teha noaga.
  9. Rulli põhjad küpsetuspaberil lahti umbes 1 mm paksusteks sobiva kujuga tükkideks. Kui soovid ümmargust kooki, siis kasuta näiteks taldrikut vormina, et selle ümbert noaga ringikujuline taignatükk välja lõigata, kuid ära ääri küpsetuspaberilt ära tõsta, vaid küpseta ka need ära.
  10. Torgi kahvliga taignasse augud ning küpseta igat põhja umbes 5–6 minutit. Kui paned ahju mitu plaati korraga, siis tasub neil pilk peal hoida ja need vajadusel vahepeal ringi tõsta.
  11. Ülejäänud ääretükkidest saad pärast koogile puru peale teha.

Kui pelgad, et äkki kaerajahu ei jää mõnusalt krõbe, siis ole täitsa mureta! Kadri kinnitusel on asi hoopis vastupidine: koogipõhjad jäävad mõnusad ja muredad ja sobivad kreemiga imehästi kokku. «Ja kui neid üle jääb, siis saab neist pudistatud puru koos Kreeka jogurti ja marjadega hommikusöögiks süüa,» soovitab Kadri.

Juhtnöörid kreemi valmistamiseks

  1. Pane piim keskmisel kuumusel paksupõhjalisse potti kuumenema.
  2. Samal ajal vahusta munad suhkruga ning kui on tekkinud hele vaht, siis lisa sinna hulka ka jahu ja tärklis ning sega veel korraks läbi.
  3. Kui piim on kuum, siis kalla piim munasegule pidevalt vahustades hulka ja kalla segu potti tagasi.
  4. Kuumuta kreemi kuni paksenemiseni pidevalt põhjast segades keskmisel kuumusel. Kadril läheb kreemi paksenemiseni nii umbes 7 minutit.
  5. Seejärel sega hulka vaniljepasta, pane toidukile otse kreemi peale ja tõsta pott jahtuma.
  6. Pane astelpajumarjad potti ning kuumuta neid keemiseni.
  7. Seejärel purusta marjad saumikseriga ja suru mahl läbi sõela potti tagasi.
  8. Kuumuta saadud mahla, kuni see umbes poole võrra kokku on keenud.
  9. Jahuta saadud siirup.
  10. Kreemi kokku segamiseks vahusta koor tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult kõik kreemi jahtunud koostisosad omavahel kokku.

Kadri soovitab koogi valmistamise mitmele päevale ära jagada. Ühel päeval teed näiteks taigna ja kreemi, järgmisel päeval küpsetad ja laod koogi kokku. «Ka valmis küpsetatud koogipõhjad säilivad toatemperatuuril õhukindlas karbis kenasti mitu päeva,» kinnitab Kadri.

Lõppakord

  1. Tõsta kreem koogikihtide vahele, kõige pealmiseks kihiks pudista koogiääred või mõni pisut koledam koogipõhi ning kaunistuseks võid koogile sättida veel astelpajumarju.
  2. Kook on hea nii kohe pärast kokku tõstmist (krõbedam) kui ka järgmisel päeval tõmmanuna (pehmem).

Kadri tegemistel ja retseptidel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles