Kõige tähtsam on tekitada võimalikult vähe jäätmeid: kasutada korduskasutatavaid tooteid, nõusid, samuti varuda toitu nii paras kogus kui võimalik, pigem vähem ja pigem ka selline toit, mis seisab kauem värske, mida on võimalik ülejäämise korral külmutada või kasutada järgmisel päeval teistes toitudes.
Kui aga siiski jäätmed tekivad, on oluline teada, et jäätmed ei ole prügi, vaid materjal – need sisaldavad ressursse, mida saab võtta uuesti kasutusele. Ringlusesse võtta on võimalik aga vaid neid jäätmeid, mis on liigiti kogutud.
Liigiti kogutud jäätmed töödeldakse, nendes sisalduvast materjalist saab uue tooraine, mida kasutatakse uute toodete valmistamiseks.
Kuidas käituda tavalisemate jäätmetega, mis grillipeo käigus tekivad?
kui kogud toidujäätmed eraldi, paned need biojäätmete (pruuni) konteinerisse, on need on väga väärtuslik ressurss, millest saab tänapäevase tehnoloogiaga toota edukalt gaasi ja väetist. Kodustest biojäätmetest toodab Eestis biometaani EKT Ecobio tehas Maardus. Biolagunevate jäätmete konteinerisse võib koguda: pagaritooted, kohvi- ja teepaks, toidujäätmed, näiteks liha- ja kalajäätmed, köögi- ja puuviljad (sh koorismisjäägid), leib, sai, poolfabrikaadid, juust, või ja margariin ning muud tahked toidujäätmed, näiteks toidu või rasvaga määrdunu majapidamispaber, pabersalvrätid, paberfiltrid, toataimed ja lõikelilled.
Kui võimalik, vali toode, mis ei ole üldse pakendatud, mida saad osta oma pakendisse või mis on pakendatud näiteks klaas- või metallpakendisse (neid on lihtsam ümber töödelda). Kui see aga võimalik ei ole, siis kogu plastpakendid, olenemata täpsest materjalist, suurusest või kujust, eraldi ja pane segapakendikonteinerisse. Pakendikonteinerisse sobivad KÕIK pakendid, sh lihade karbid, kilekotid, jogurti- jm topsid, ketšupipudelid, juustu- ja vorstipakid, kilekotid, mis on näiteks maitsetaimede ümber jne).