PÄÄSTEAMET VASTAB Kas kortermaja või eramu haljasalal võib lõket teha? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Möödunud nädalal kehtestatud tuleohtlik aeg jääb kehtima ka jaanipühade ajaks, mis tähendab, et metsa ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel on lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine keelatud. Kuidas on aga lood kortermajade ja eramute kõrval oleva haljasalaga?

Kas kortermaja juures olevat ja majale kuuluvat haljasala loetakse ka koduhooviks, kus tohib lõket teha?

Jah, kuigi soovitame ka seal tuld mitte teha. Siiski, kui see ala on ühismaja koduhoov ja korteriühistu seda lubab, lubame ka meie. Tuld tehes on aga kohustus järgida kõiki ohutusreegleid: st lõke, grill ei tohi olla lähemal kui 8 m hoonetest ja põlevmaterjalidest, peab olema tagatud piisavalt kustutusvahendeid, tuld ei tohi jätta hetkekski järelevalveta ja tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga ning pinnas tuleb valmistada korralikult ette (niisutada maapind, puhastada prahist ja ümbritseda lõke pinnasevalli või kividega).

Kas järve või mere ääres tohib lõket teha?

Looduses valitseb praegu väga suur tuleoht ning soovime vältida igasuguse tule loodusesse viimist. Seega ei tohi ka seal tuld teha, eriti juhul, kui ümbruses on kuiv roostik või muu taimestik, kuhu säde võib lennata ja tulekahju tekitada.

Kas puuküttega haagissauna ja gaasigrilli on lubatud kasutada looduses tuleohtlikul ajal?

Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise kohale esitatavate nõuete määruse kohaselt on grillseade küttepuude, puusöe või küttegaasiga köetav grill ning muu kattega seade, millel on suitsulõõr ja sädemepüüdja. Seega ei ole sauna ega ka gaasiga töötavat grilli metsas lubatud kasutada – iga säde võib tekitada tulekahju ohu.

Päästeamet soovitab jaanilõkked üldse ära jätta, kuid kui see siiski on väga oluline, tuleb tuleohutusse suhtuda äärmise hoolsusega:

  • Lõke tuleb teha võimalikult kaugele põlevmaterjalidest, nt hoonetest ja metsast.
  • Paik, kus tohib lõket üldse teha, peab olema igati hooldatud, st muru niidetud.
  • Lõke tuleb ümbritseda pinnasevalli või kividega ja lõkke ümbrus tuleb puhastada prahist!
  • Tuld tohib teha ainult tuuletu või tuulevaikse ilmaga. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele ega taimestikule.
  • Lõket ümbritsev pinnas võiks olla niisutatud, et tuli mööda kuivanud muru edasi ei leviks.
  • Kindlasti peavad lõkke juures valmis olema esmased tulekustutusvahendid ning peo lõppedes tuleb veenduda, et tuli on kustunud ja hõõguvat sütt ei ole.
  • Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuseks piisab ka paarist sekundist.
  • Päästeamet soovitab tungivalt valida lõkkevalvur, kes jälgib lõket süütamisest kuni selle kustumiseni, et lõkke tegemine oleks ohutu.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles