EKSPERT AVALDAB 3 vähe teada, aga olulist reeglit ohutuks jaanipäevaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Lõkke eest saab vastutada ka kordamööda, kui üks inimene kogu õhtut ei jaksa.
Lõkke eest saab vastutada ka kordamööda, kui üks inimene kogu õhtut ei jaksa. Foto: Pexels / CC0 Licence

Tänavune jaanipäev võiks mööduda tuleohutuse tähe all. Siin on kolm vähe teada reeglit, mida võiksid ohutu ja mõnusa jaaniõhtu jaoks järgida.

Nagu päästeamet on teada andnud, langeb sel aastal jaanipäev eriti tuleohtlikule ajale ning tuleohutus on tavapärasest veelgi tähtsam. Viking Security tuleohutusjuht Jaan Aia kordab üle peamised jaanilõkke reeglid – sealhulgas kolm olulist asja, millele enamik ka muidu hoolikaid lõkketegijaid enamasti ei mõtle.

Aia sõnul on eestimaalaste vastutustunne lõkketegemisel küll paranenud, aga teadmised suurema seltskonnaga ohutult tulega ümberkäimisest on endiselt pigem lünklikud, millega seatakse ennast ja lähikondseid ohtu.

«See, et lõkke ümbrus peab heinast ja muust kergesti süttivast puhas olema, tuleb enamasti igaühele endalegi pähe. Suuremaid probleeme pole viimasel ajal ka sellega, et lõke peab olema majast vähemalt 15 meetri kaugusel. Loodetavasti ka plasti, värvilist pappi ega ehituspuitu enam lõkkesse ei visata – sealt tekkivad mürkgaasid võivad tekitada vähki või viljatust,» hoiatas Aia.

Küll aga eksib enamik seltskondi kolme seni veel vähem tuntud reegli vastu, mida samuti tuleks ohutu ja mõnusa jaaniõhtu tagamiseks järgida.

Pane joogid veeämbrisse – ja võta ämber lõkkele lähedale

Enamasti on lõkke äärest puudu käepärane tulekustutusvahend, millega lennanud sädemest süttinud leek vajadusel ruttu summutada.

Sellele on lihtne lahendus: laske tavaline kümneliitrine ämber vett täis ja pange joogid sinna sisse külma. Seda tehakse sageli niikuinii. Aga seesama ämber tasuks siis tõsta ka sellisesse kohta, kust selle saab vajadusel paari sekundiga lõkke juurde tühjaks visata. Kaks ühes: joogid on jahedad ja kustutusvesi vajadusel käepärast.

Meelde võib selle reegli jätta nii, et kui õlu on soe, siis on jäänud ka tuleohutuse oluline tegu tegemata. Lõket tehes tuleks muidugi juua alkoholivaba õlut või kõrvale vähemalt samapalju vett.

Tuli on kustunud… aga kas ka maa all?

Iseenesest mõista tuleb seltskonnaga lõkke äärest ära minnes olla kindel, et lõke on kustunud. Selle eest ei vastuta ainult lõkke süütaja ega lõkkekoha omanik – kui oled viimane lahkuja, kustuta lõke!

Aga pelgalt see, et nähtavat leeki ei paista, ei tähenda, et lõke oleks kustunud. Söed võivad tuha all edasi hõõguda ja tugevama tuulehooga taas leeki anda – mis võib omakorda viia tulekahjuni. Lendavad sädemed võivad süüdata näiteks maja või telgid, kus väsinud peoseltskond magab.

Lõkke kindla peale kustutamiseks tee nii:

  • Vala lõkkekoht ohtra veega üle – vähemalt paar ämbritäit.
  • Võta appi labidas või lapikum puuhalg ja sega lõkkest jäänud tukid, tuhk ja lõkkealune pealmine mullakiht pealevalatud veega läbi – pööra lõkkease pahupidi, et kuskil kuumakoldeid peidus poleks ja vesi kõikjale jõuaks.
  • Vala peale veel vett – vala üle ka lõket piiranud kivid.
  • Puuduta lõkkeaseme eri kohti käega – kõik peab olema jahe. Alles nüüd võib lõkkeaseme järelevalveta jätta.

Tee lõke, mis ei plahvata

Lõkke turvaliselt ja tõhusalt ülesehitamine on omaette kunst. Aga suurema seltskonnaga jaanipäeval juhtub sageli, et igaüks viskab õhtu jooksul lõkkesse puid juurde, nagu juhtub, mõtlemata ohutusele.

Niimoodi on väga tõenäoline, et kuhjub ebastabiilne lõke, mis võib igal hetkel laguneda, kellelegi peale vajuda või lennutada üsna kaugele sädemeid, mis võivad kuival suveööl süüdata rohu või kulu.

Heaks lahenduseks on ehitada lõke üles nii, et puid ei peagi õhtu jooksul tulle juurde viskama, vaid eelmiste pakkude ära põledes veerevad uued ise asemele. Sellist kompaktset ja sellevõrra ohutumat lõket on ootamatult lihtne püsti panna. Sel teemal kõige populaarsemast YouTube’i videost saab näha, kuidas see samm-sammult käib.

Aia toonitas, et kindlasti peaks iga lõkkeseltskond ka otsustama, kes konkreetselt on lõkkevalvur ehk inimene, kes tulel pidevalt silma peal hoiab.

«Lõkke eest saab vastutada ka näiteks kordamööda, kui üks inimene kogu õhtut ei jaksa. Aga ebamäärane grupi peale jagatud vastutus on ohtlik. Kui sa oled neid nõuandeid juba lugemas – siis sinus ilmselt on seda liidrile omast vastutustunnet, et jaaniõhtul ka lõkkevalvuri roll võtta,» kutsus Aia üles jaanipäeva turvaliselt veetma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles