TAGASI MINEVIKKU See maja võib päästa miljonid uppumisest

Kodu.postimees.ee
Copy
Ujuv bambusmaja.
Ujuv bambusmaja. Foto: Le Minh Hoang/H&P Architects/Cover Images

Vietnami arhitektuuribüroo H&P Architects on ehitanud bambusest ujuva maja prototüübi, mis on projekteeritud vee pinnal hulpima.

Ujuva bambusmaja eesmärk on pakkuda ülitiheda asustusega Vietnami Mekongi jõe delta elanikele ohutu kodu, mis jääks elamiskõlbulikuks ka kõige mustema stsenaariumi korral ehk siis kui merevee taseme tõus nende maa uputab.

Hoone sisevaade.
Hoone sisevaade. Foto: Le Minh Hoang/H&P Architects/Cover Images

Ruudukujulise hoone esimese korruse mõõtmed on kuus korda kuus meetrit. Katuse alla jääb kaks üksteisest eraldatud magamisala. Hoone ise on inspireeritud kohalikust arhitektuurist. Sarnaseid hooneid ehitatakse traditsiooniliselt Lõuna-Vietnami maapiirkondades. 

Hoone sisevaade.
Hoone sisevaade. Foto: Le Minh Hoang/H&P Architects/Cover Images

Prototüüp on valmistatud bambusest, mis vohab pea igas Vietnami nurgas ning on jätkusuutlik ressurss. Erineva jämedusega bambuse tüvedest valmistatud hoone segmendid on ühendatud lukkude ja teiste kinnitusvahenditega, loomaks vastupidav karkass. Hoone on väljast kaetud punutud bambuslehtedega, mis loovad kauni motiivi. 

Hoone on disainitud vee peal hulpima.
Hoone on disainitud vee peal hulpima. Foto: Le Minh Hoang/H&P Architects/Cover Images

Hoone all asuvad plastmassist anumad, mis hoiavad hoonet veepinnal. Veel on maja alla kinnitatud vee- ja reoveepaak. Lisaks on katus ehitatud viisil, mis võimaldab vihmavett koguda ning on piisavalt tugev päikesepaneelide paigaldamiseks. 

Tulevikus võib Mekongi delta olla täis selliseid külasid.
Tulevikus võib Mekongi delta olla täis selliseid külasid. Foto: Le Minh Hoang/H&P Architects/Cover Images

H&P Architects loodab, et majad saab tulevikus omavahel ühendada, moodustamaks ujuv küla. Projekti algatas H&P asutaja Đoàn Thanh Hà 2015. aastal. Projekti toetas 2022. aastal Samsungi kultuurifond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles