SAA TEADA Kuidas tõsta oma suvila väärtust ja panna see raha teenima

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Siinsel laiuskraadil on suvila olnud alati populaarne vara, mida omada. Kuna kinnisvara hinnad aja jooksul tõuseb, kaalub üha rohkem inimesi vanematelt päritud suvemaja või soodsa hinnaga saadud suvila korda tegemist. Kuidas see aga raha teenima panna?

Kel viisakas seisus suvila juba üle, saab selle suvel välja rentides rahaks pöörata. Citadele pank annab nõu, kuidas suvila väärtust tõsta.

Ümberehitamine aastaringseks elamuks

Arvestades kliimatingimusi ja suve pikkust, suureneb puhkemaja väärtus märkimisväärselt, kui seda saab kasutada aastaringselt. Hoone soojustamise ja vastava küttesüsteemi paigaldamisega on seda lihtne saavutada. Hoone välispidise soojustamise korral võiks kaaluda atraktiivse fassaadilahenduse valikut, kuid kui suvemaja on juba väljastpoolt kaetud näiteks ilusa puidust laudisega, siis turul on saadaval ka lahendusi, mis võimaldavad hoone sisekülge soojustada 10-20 sentimeetri paksuste soojustuskihtidega.

Haljastusideede ellu viimine

Hooldatud õueala muru, lillede, põõsaste ning viljapuudega muudab vara atraktiivsemaks. Samuti annab lisaväärtust kivi- või killustikutee, mis viib suvemaja sissepääsuni. Enamik neist töödest saab teha oma kätega, mis vähendab vajalikke investeeringuid.

Valgustus

Läbimõeldud valgustuslahendus mitte ainult ei loo õueala üldist esteetikat, vaid annab ka lisaväärtust ja laiendab hoovi kasutusvõimalusi hilisõhtul. Erinevad tänavavalgustid, valgusketid ja isegi päikeseenergial töötavad valgustid on õueala valgustamiseks levinud lahendused. Siiski tuleks meeles pidada, et kui siseruumide ja õueala kujundustöid ollakse harjunud ise tegema, siis elektritööd ja sellega seotud kommunikatsioonitööd peaks usaldama professionaalile.

Asukoht

Kui plaanite suvilat alles ehitada või osta, tuleks arvestada peamiste vara väärtust mõjutavate teguritega. Otsustavaks saab asukoht, millele järgneb ümbruskonna maastik, veekogu lähedus ja ümbritsev infrastruktuur ning hoone kommunikatsioonide kvaliteet. Hinnatud piirkondades paikenvate kodude väärtus on turul oluliselt kõrgem, võrreldes samalaadsete ehitistega vähem nõutud kantides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles