Nende looming ümbritseb meid kõiki! 6 kuulsat sisekujundajat, keda peaksid teadma

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Disainitööstuses tuleb edu harva üleöö. Enamik kuulsaid sisekujundajaid on aastaid klientidega koostööd teinud, luues tootesarju ja oma kaubamärke.

Tuntud disainerid jõudsid tippu erinevaid teid pidi. Kuigi neil kõigil on oma eripära ja stiil, on need disainerid kindlasti jätnud tööstusele oma jälje ning mõjutavad inimeste elu- ja sisustusviisi. Ülevaate sisekujundajatest annab kodutarvete pood Formadore.

Philippe Starck

Philippe Starck.
Philippe Starck. Foto: JOEL SAGET / AFP / Scanpix

Philippe Starck on kuulus prantsuse tööstus- ja sisekujundaja, arhitekt ja arendaja. Alates nõudest tehasteni, korteritest hotellideni – paljud Starcki disainilahendused on muutunud kultusteosteks. Tema projekteeritud hotellid määrasid kaasaegse maailma linnapildi.

Esimest korda pälvis ta tunnustust 1982. aastal, kui kujundas Prantsuse presidendile Francois Mitterrandile kuuluva korteri. Tema kuulsaimad tööd on Ghost tool, Ero|S| tool, diivan ja tugitool Bubble Club ja taburet La Bohème. Tema kõige hinnatumad interjöörid on The Peninsula Hong Kong Hongkongis, Café Costes Pariisis ja moesalongid kogu Prantsusmaal.

Elsie de Wolfe

Elsie de Wolfe.
Elsie de Wolfe. Foto: Wikimedia Commons / Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36571106

Elsie de Wolfe'il oli ameteid palju: kirjanik, näitleja diplomaadi kaasa. Kuid tema silmapaistvama saavutus on seotud sisekujundusega. Wolfe oli USA esimene naine, kes sisekujundaja ametit pidas. 

Tollal peeti sisekujundust maskuliinsemaks valdkonnaks ning Wolfe tõi sellesse naiselikku hõngu. Südi naine astus 19. ja 20. sajandi algul domineerinud viktoriaanlikule sisekujundusele selgelt vastu ning tõi elamistesse valgust, värvi ja rõõmu.

Jean-Michel Frank

Kunstnikud ammutavad paratamatult inspiratsiooni ümbritsevast maailmast. Raske on ette kujutada rikkalikumat keskkonda kui 1930. aastate Pariis, mil Jean-Michel Frank oli oma ala tipus. Kuid Franki stiili on raske kirjeldada.

Ta on tuntud kui minimalist, kuid just maksimalismi kiht teeb tema tööd nii huvitavaks ja keeruliseks. Mööblivormide kujundamisel oli ta vaoshoitud, kuid kattis neid sageli luksuslike materjalidega.

Frank jumaldas vilgukivi, pronksist uksi, kvartsist lühtreid ja Hermèsi lambanahast klubitooli. Ta lemmikvärv oli valge, mille ta muutis nii kasinaks kui rikkalikuks. Tema kõige kuulsamaks teoseks on Parsonsi laud, mille analooge leiab isegi IKEAst.

Parsonsi laud.
Parsonsi laud. Foto: By Jean-Michel Frank - Own work / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 / https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45813671

Ta oli Anne Franki kauge nõbu ja põgenes 1940. aasta paiku Prantsusmaalt USAsse. Kahjuks sooritas ta 1941. aastal 46-aastaselt enesetapu, hüpates Manhattani kõrghoonelt alla. 

Kelly Wearstler

2009. aastal nimetas ajakiri The New Yorker Kelly Wearstleri lääneranniku juhtivaks sisekujundajaks. Pidevalt endale ja disaini piiridele väljakutseid esitav Wearstler on selle valdkonna üks tuntumaid esindajaid.

Wearstleri leivanumbriks on hotellide sisekujunduste loomine. Elamute osas on tema klientide nimekirjas sellised staarid nagu Cameron Diaz, Gwen Stefani ja Ben Stiller.

Üheks tema lemmiknipiks on kasutada palju küünlaid, mis loovad koju hubasust ning toob valgust.

Joanna Gaines

Joanna Gaines.
Joanna Gaines. Foto: Craig Barritt/Getty Images for HarperCollins/AFP/Scanpix

Joanna Gaines on üks HGTV saate «Fixer Upper» staare. Kansases sündinud disainer on lõpetanud Baylori ülikooli kommunikatsiooni erialal. Oma tõelise kutsumuse avastas ta aga New Yorgis praktikal olles.

Joanna iseloomulik stiil on mõjutatud suuresti tema austusest traditsioonilise ja lihtsa elustiili vastu. Tema stiil loob uusi trende, mis muutuvad alati ülipopulaarseks.

Justina Blakeney

Boho-stiilis ning taimi täis elamised on sotsiaalmeedia vallutanud. Kes selles süüdi on? Eks ikka Justina Blakeney, kes on populaarse disainiblogi Jungalow asutaja. 

Lisaks sisekujundustööle on J. Blakeney kirjutanud bestselleri ja loonud rõivakollektsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles