Eelmisel aastal söödi Soomes umbes 26 kilogrammi juustu ja 11 kilogrammi mune inimese kohta. Lihatooteid süüakse aga järjest vähem.
Miks soomlased enam liha süüa ei taha? Statistiku sõnul peitub põhjus selles
Soome loodusvarade instituudi (Luke) andmeil vähenes liha tarbimine võrreldes eelmise aastaga. Uus statistika näitab, et Soome elanikud sõid eelmisel aastal keskmiselt umbes 77 kilogrammi liha inimese kohta, mis näitab liha tarbimise jätkuvat vähenemist viimastel aastatel.
Teisalt kasvas mõnda aega linnulihatoodete populaarsus, kuid see tõusutrend on lõppenud ja instituudi andmeil tarbiti Soomes eelmisel aastal ühe inimese kohta umbes 29 kilogrammi linnuliha, vahendab YLE.
Ka värske ja külmutatud kala tarbimine on võrreldes eelmise aastaga vähenenud. Luke vanemspetsialisti Erja Mikkola sõnul mõjutas tarbijate valikuid tõenäoliselt hiljutine toiduhindade tõus, mistõttu eelistatakse liha vähem süüa.
Kaerajook on endiselt populaarne
Piima tarbimine vähenes Soomes eelmisel aastal kuus protsenti ehk umbes 90 liitrit inimese kohta. Madalama rasvasisaldusega piimatooted moodustasid üle poole tarbitud piimast.
Samal ajal suurenes teravilja kogutarbimine inimese kohta kolme kilogrammi võrra, mis teeb umbes 85 kilogrammi teravilja inimese kohta.
«Kaera tarbimine jäi 2021. aastaga samale samale tasemele ehk umbes 10,9 kilogrammi inimese kohta», selgitas Mikkola esialgsetele andmetele viidates. Ta selgitas, et kaera tarbimise tipp saavutati 2020. aastal, mil see küündis 11 kilogrammini inimese kohta.