TIKUD PEITU! Vabatahtlik päästja palub kõigi eestlaste abi: võta oma selle aasta jaanivorst tanklast

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Muuga jaanituli 2022. aastal
Muuga jaanituli 2022. aastal Foto: Konstantin Sednev

Vabatahtlik päästja Meelis Välimäe on teinud paljude teiste hulgas oma ühismeedia kontol üleskutse, et tänavused põuased jaanid ohutult mööduksid. 

Meelis Välimäe alustab oma postitust võimaliku uudispealkirjaga, mis paraku pole utoopia vaid mitu korda juhtunud reaalsus. «Väikesest lõkkest lennanud säde põletas maha kogu talukompleksi». Et seda ei juhtuks, on päästjatel inimestele suur palve. 

«Hea inimene! Palun ära süüta lõket! Palun proovi jälgida enda ümbrust, et ei tekiks tuleleeki.» 

Jaanipidusid on ka varem lõkketa peetud ja peetakse kindlasti ka tulevikus.

«Ma olen näinud ja kustutanud majapidamisi, kus päeval tehtud imepisikesest oksalõkkest on tunde hiljem süttinud kogu majapidamine koos elumaja ja kõrvalhoonetega,» räägib Meelis. «Sädemed poevad majadele pragudesse, hõõguvad seal vaikselt ja öösel, kui õhk jahtub ning hapnikusisaldus kasvab, süttib see hõõguv koht hooga põlema. Parimal juhul saab pererahvas majast välja, kõik muu aga hävib igaveseks.»

Välimäe rõhutab, et tänavune tuletegemise keeld ei ole kehtestatud kiusu pärast vaid olukord on rohkem, kui tõsine: «Metsapiknikul tehtud väike oksalõke või isegi ühekordne väike grillpann suudab põhjustada nii suure põlengu, mida ehk sajad päästjad nädalaid kustutama peavad. Sellest kahju suurusest parem ei räägigi. Võta täna see grillvorst tanklast ja jäta tuletikud taskusse!»

«Päästjad on valmis tulega võitlema, aga me vajame iga inimese abi, et seda võitlust ei peaks pidama!»

Aita sina ka! TIKUD PEITU!

Päästeliidu sõnum on sel aastal selge: parim jaanituli on süütamata jaanituli. «Nii kuiva suve ei mäletagi kui on tänavu aasta olnud, mistõttu on ka mure suurem,» ütles Välimäe ka Kuku raadiole. «See tilk vihma nii suurt mõju loodusele veel ei avalda. Korra võtab see pealt niiskeks, aga ohtlik on ta ikkagi. Meie soovitus on hetkel mitte tuld teha - eelkõige ka mitte just koduhoovis, kus kontroll võib olla mõnel hetkel olematu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles