Linnumajad on eilne päev. Nüüd ehitatakse pesasid sellele aiaasukale

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Linnumajad on aedades tavapärased kujunduselemendid, kuid kahepaiksed jäetakse sageli tähelepanuta. Ja kuigi linnulaulu võib olla pisut meeldivam kuulata kui krooksuvaid konnasid, vajavad just konnakesed kõige rohkem inimese abi.

Kahepaiksete populatsioon kogu maailmas väheneb kiiresti elupaikade kadumise, reostuse, uute kiskjate ja haiguste tõttu. National Geographicu andmetel on enam kui pooled maailma konnadest ja salamandritest väljasuremisohus. Seega, kui on võimalik, oleks igati tänuväärne mõnele kodu lähedal elavale konnale enda aianurgas peavarju pakkuda.

Konnad ei ole valivad, nad vajavad lihtsalt maad ja natuke vett. Kahepaiksete kohta tehtud uuringutest selgus, et konnad eelistavad elupaigaks eeskätt tiiki, kusjuures tehislikult loodud tiigid meeldivad konnadele rohkem kui looduslikud.

Kuigi konnad ei eelista looduslikke tiike, on neile oluline, et tiigis ja selle ümbruses kasvaks mõned taimed. Kahepaiksetele meeldib päikselistel päevadel taimede alla varjuda või end vees nende taha peita, seega on kõik taimed konnahotelli ehitades teretulnud. Kui ruumi pole palju, piisab neile ka plastkarbikesest, kus on vesi ja mõned taimed. Konnahotelli ehitamisel rohkem reegleid pole, ainult loovus tuleb kasuks!

Konna aidates ei jää nad sulle heategu võlgu: konnad ja kärnkonnad on nimelt suurepärased abilised kahjuritõrjeks. Näiteks söövad mõned kärnkonnad iga päev rohkem kui sada putukat ja nälkjat.

@unknowndazza Frodcam is live most nights (Australian time), you never know what will happen 😅. #frodrick #frodcam ♬ Ooh Ahh (My Life Be Like) [feat. Tobymac] - Grits

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles