Lätis algab homme laulupidu! Loe, millega 40 000 osalejat kõhtu kinnitavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Laulupeo paraad Riias.
Laulupeo paraad Riias. Foto: Hellame / Shutterstock.com

Eesti noorte laulu- ja tantsupeoga samal ajal toimub Lätis oma laulupidu, kus esineb 40 000 inimest.

30. juunist 9. juulini kestev üritus toob Riiga lauljaid, tantsijaid ja teisi muusikuid üle terve riigi. Kuid kõik nad tahavad süüa, täpsemalt on igale esinejale ette nähtud 27 söögikorda.

Hiigelülesande jaoks tuli teist korda festivali ajaloo jooksul kokku spetsiaalne töörühm, et koostada menüü, mis sobiks masside toitmiseks. Kuni 2018. aasta festivalini ei olnud ühtset menüüd ning esinejaid söötvad toitlustajad töötasid iseseisvalt. 

Tänavune menüü põhineb neljal põhimõttel: toitumisstandardid, toiduohutus, toitlustajate ressursid ja jätkusuutlikkus. Arvestatud on vanuserühmade ja sugude erinevate kalorivajaduste, toitlustusrajatiste ja tiheda ajakavaga. 

«Kuna festivali üheks peateemaks on jätkusuutlikkus ja kliimasõbralikum üritus, on toitlustamise üks keerulisemaid ülesandeid festivali ajal söömata jäänud toidu koguse vähendamine,» ütles festivali tegevjuht Daina Markova LSMile. 

Sel aastal on osalejatel võimalik valida liharikka menüü alternatiivina taimetoidumenüü. Festivali esimesel päeval söövad osalejad näiteks:

  • hommikusöögiks maisiputru koos lisanditega;
  • lõunaks kanavrappi või ube kartulite, seenekastme ja salatiga;
  • pilaffi kana või kikerhernestega;
  • magustoiduks saiakesi.

Teiste roogade hulka kuuluvad müsli, karrikana, köögiviljasupid ja hautised.

Lõuna- ja õhtusöögivalik on sarnane sellega, mida võib leida kooli, kontori või tehase sööklast. Kuna paljud osalejad ööbivad 70 koolis üle Riia, süüakse olenevalt proovide ja ürituste ajakavast seal hommikusööki ja osa õhtusööke. Lõunat ja osa õhtusööke pakutakse festivali toimumiskohtades, näiteks Mežapargi vabaõhulaval, Daugava staadionil ja Rimi olümpiakeskuses.

«Kui osalejatel on võimalik kohapeal süüa, suurendab see tunduvalt nende heaolu: ei ole vaja kiirustada tagasi oma majutusasutusse ja sellega koormata kohalikku liiklust. Väljastpoolt Riiat saabuvate osalejate transportimiseks on peaaegu 700 bussi,» ütles Läti riikliku kultuurikeskuse avalike suhete juht Linda Ertmane.

Ühe osaleja toitlustamine päevas maksab 10,80 eurot (lisandub käibemaks). Hommikusöök moodustab 30 protsenti kalorivajadusest ja 2,80 eurot, lõunasöök 35 protsenti ja 4,20 eurot ning õhtusöök 35 protsenti ja 3,80 eurot. Toitlustust rahastatakse riigieelarvest laulu- ja tantsupeo seaduse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles