Soome presidendi naabermaja müüakse 5000-eurose alghinnaga, kuid sellega kaasneb üks suur konks

Kodu.postimees.ee
Copy
Villa Granvik.
Villa Granvik. Foto: huutokaupat.com

Helsingi linn müüb 1884. aastal ehitatud Villa Granviki nimelist ajaloolist hoonet. Enampakkumisel on alghinnaks märgitud kõigest 5000 eurot. Madalal hinnal on mõistagi oma põhjus. 

223-ruutmeetrise villa alghinna põhjuseks on tõsiasi, et sellega ei tule kaasa maad. Villa tuleb võtta lahti, teisaldada uude kohta ning uuesti kokku panna. Helsingi linn tegeleb lammutamise, võõrandamise ja ajutise ladustamisega, oksjoni võitja peab aga vastutama selle eest, et hoone uues kohas taas kokku pannakse. Ehituskulud peab ostja oma taskust kinni maksma. Ajaloolise hoone rekonstrueerimine tuleb läbi viia originaaljooniste järgi, vahendab Iltalehti.

Seni on uhke hoone seisnud tühjalt Soome presidendi ametiresidentsi kõrval. Esmalt prooviti hoonet müüa 2021. aastal, kuid siis leiti, et tegemist oleks julgeolekuohuga. Mäntyniemi ehk presidendi ametiresidentsi hoovis toimuv on müüdava villa õuelt kristallselgelt näha. Lisaks piirab presidendi naabruses olemine kinnistu arendusvõimalusi. 

Hoone tuleb kokku panna krundil, mis asub umbes poole kilomeetri kaugusel. Antud krunt tuleb linnalt 30 aastaks üürida. 

Villa Granviki ehitaja ja esimene omanik oli kaupmees, tööstur ja linnanõunik Otto Kjällmanson . Pärast elamuna kasutuselevõttu on maja toiminud Osuustukkauppa suvelaagri kohvikuna ning Lastenlinna haigla päevahoiu- ja puhkekeskusena.

Villa Granvik on kaitsealune hoone, kuid selle kolimiseks on linn saanud vajalikud load. Krunt, millel villa hetkel asub, liidetakse presidendi ametiresidentsi kinnistuga.

Enampakkumine kestab 16. augustini, tingimustega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles