Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

«Rabarberit ei tohi pärast jaanipäeva süüa!» Kas sel vanarahvatarkusel on tõepõhi all?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

«Rabarberit ei tohi pärast jaanipäeva süüa!» Seda lauset on kuulnud ilmselt paljud. Ühest küljest on see tõsi, teisest mitte. 

Miks on rabarberit üks päev lubatud süüa, aga järgmisel tuleb sellest kaarega mööda kõndida? Kas jaanipäeval on miski eriline vägi, mis üle öö rabarberi vartesse poeb ja need söömiskõlbmatuks muudab? 

Asi pole mõistagi nii lihtne, selgitab professor Vija Enina portaalile LSM. Ta selgitab, et kevadest saati kasvanud rabarberivart pole pärast jaanipäeva tõesti mõtet süüa. Vartesse koguneb ajapikku oksaal- ehk oblikhapet, mis on tervisele kahjulik. Liigne oblikhape võib tugeva happena imendudes põhjustada vere pH langust ja seeläbi häirida mõnede ensüümide tööd, rääkimata sellest, et see takistab kaltsiumi, magneesiumi, raua ja vase imendumist. 

Kontsentreeritud kogustes leiab oblikhapet vanadest ja puitunud vartest. Kui varred on pehmed, õrnad ja võrdlemisi hiljuti end maa seest välja ajanud, võib neid süüa – vahet pole mis kuupäevaga tegemist on.

Vanad varred tuleks eemaldada, et taim süünaks energia uute kasvatamisse.

Tagasi üles