USKUMATULT OHTLIK See Eestiski laialt levinud toiduaine tekitab vähki (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Suur osa maailmast, sealhulgas eestlased tarbivad karastusjooke ja närimiskummi vähemalt paar korda nädalas, kui mitte iga päev. Viimastes uuringutes on Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) välja toonud, et neis leiduv magusaine aspartaam mõjub tervisele laastavalt.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel võivad tekitada aspartaami sisaldavad toiduained mitmeid haigusi, näiteks vähki ja diabeeti. Ka Eestis müüakse mitmeid toite ja jooke, kus ohtliku mõjuga magustaja sees on. Näiteks leidub aspartaami enamikus suhkruvabades jookides, närimiskummis ja ka kummikommides. Kui on soov aspartaami tarbimist vältida, tasub suhkruvabu tooteid ostma hakates vaadata, millist magusainet on kasutatud.

Proteiinitoodetes kasutatakse samuti suhkruasendajaid, kuid enamasti eelistatakse aspartaamile kas atsesulfaam K-d või sukraloosi. Lisaks aspartaamile suurendab ka atsesulfaam K tarbimine vähiriski, seega tasub eelistada sukraloosiga magustatud toite ja jooke. Kõige tervislikum variant oleks aga valida hoopis looduslikku päritolu magusaine stevia.

Mis puudutab aspartaami kasutamist toiduainetes, otsustab WHO 14. juuliks, kas seda sisaldavad toidud ja joogid võivad poelettidele jääda või mitte. Kuigi on teada, et aspartaam võib põhjustada südamehaigusi ja II tüübi diabeeti, selgitatakse uuringutega välja, kas poetoitudes sisalduv kogus aspartaami võib tervisele ohtu kujutada.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles