KÕIK SEADUSLIK Perekond jääb kohtu vea tõttu kodutuks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Saksamaal elav pere peab oma unistuste kodust välja kolima ja maja lammutama ning seda põhjusel, milles nemad süüdi ei ole.

Brandenburgi liidumaa kohus langetas otsuses, milles nõutakse Berliinist lõunas asuvas Rangsdorfis elava pere kodu lammutamist. Perekond peab oma kodust lahkuma ning andma kinnistu üle selle tegelikule omanikule. Lisaks peab pere oma koduks oleva maja aasta jooksul lammutama. Vähe sellest, pere peab maksma kinnistu omanikule kompensatsiooni kinnistu kasutamise eest. 

Kuid miks kodutuks jäänud perekond üldse võõrale maale maja ehitas? Kõik sai alguse aastal 2010, mil antud kinnistu läks sundvõõrandamise käigus oksjonile. Oksjoni korraldas Luckenwalde piirkonnakohus ning selle võitis tänaseks suurde jamasse sattunud perekond. 

Kinnistu läks oksjonile, kuna selle pärijal olid Freiburgi linna ees võlad ning ei olnud väidetavalt kättesaadav, vahendab BILD. Seega saigi uueks kinnistu omanikuks hoopis eelpool mainitud pere, kes võttis välja ka suure võla, et sellele maja ehitada. Nende õuduseks ilmus aga pärija peagi välja ning nõudis kinnistut endale.

Liidumaa kohus leidis 2014. aastal, et piirkonnakohtu tegevus oli ebapädev ning ei nähtud piisavalt vaeva, et pärija üles leida. Seega polnud ka sundvõõrandamine seaduslik ning kinnistu tegelik omanik on pärija. Otsust kinnitas ka liidumaa kõrgeim kohtuaste.

Lihtsamalt öeldes, jäi perekond kohtusüsteemi käki tõttu lageda taeva alla. Lisaks on neil nüüd ka maja ehitamisest suur võlg kaelas ning tuleb maksta hüvitist pärijale ning maja lammutada. Pere on proovinud otsust edasi kaevata, kuid tulutult. 

Üks lootusekiir neil õnneks on. Justiitsminister Susanne Hoffmann teatas, et riik kompenseerib neile kõik kahjud, mis kohtu vea tõttu perele tekitatud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles