Kui värske kartul ja maitseroheline oma aiast võtta, on suvelõuna lihtne: kuum keedukartul ja külm hapukoorekaste. Kuid isegi kodujuust, maasikas ja vürtsikilu mängivad külmas kastmes mõnusalt kokku, pakub hobikokk Triinu Võsu põnevat maitselendu.
NÄDALA RETSEPTID ⟩ Täiuslik paar: kuum värske kartul ja külm suvekaste
Põhjanaabrite juures kuulutavad restoraniustel värske omamaise kartuli hooaja algust kutsungkirjad «Värske kartul ja sinepiheeringas». Tõesti, värske kartul on ka sinepikastmes purgiheeringaga suurepärane suvelõuna, kui ise heeringat sinepirüüs ei jõua teha.
Kui omaaegne turismiturundaja Mall Oja soovitas aastate eest Postimehe nädalalisas värske kartuli kõrvale üht oma suveköögi staari, maasika-heeringasalatit, tekitas see omajagu furoori. Esialgu kõlab see ehmatavalt, kuid ka lehetoimetuse rahvas tõdes maitstes, et tõesti, suurepärane kooslus. Retseptis segati hapukoorega kokku suitsumaitselist pakiheeringat, maasikaid, tilli, murulauku, punast ja šalottsibulat, värsket porgandit; maitselisaks veidi Dijoni sinepit, suhkrut, jahvatatud vürtsi- ja piprateri. Mugulsibulad jättis naine mõnikord üldse välja ja talle meeldiski nii rohkem.