NÄDALA RETSEPT Kuidas teha kodus kiiret laulupeosuppi?

Britt Rosen
Copy
Meenutus 2017. aasta noorte laulu- ja tantsupeost, kui suppi söödi veel ühekordsetest nõudest. Tänavu saab keedust
korduvkasutatavatest toidunõudest.
Meenutus 2017. aasta noorte laulu- ja tantsupeost, kui suppi söödi veel ühekordsetest nõudest. Tänavu saab keedust korduvkasutatavatest toidunõudest. Foto: Marko Paloveer

Kuidas teha suppi, mis sobib siis, kui vaatate televiisorist laulu- ja tantsupidu, aga ka siis, kui on tavaline kiire argipäev?

Esimesed laulupeolised läksid ülemöödunud sajandil Tartusse peole oma moonakotiga, suuri auravaid supikatlaid ega laulupeosupi ühissöömist siis veel ei tuntud. Praegusajale sarnane organiseeritud supipakkumine jõudis laulupeole 1930ndatel aastatel – pärast õpikäiku Soome lottade juurde tõdes peo korraldustoimkond, et supp on väliköögis suure rahvahulga toitmiseks lihtsaim, kiireim ja odavaim viis. 1938. aastal, sõjaeelse iseseisvusaja suurimal laulupeol jagasid naiskodukaitsjad esinejatele hapukapsa-, herne-, peedi- ja rohelist suppi.

Supitalongid, plekk-kausid, paks hernesupp, seljanka ja borš on märksõnad, mida paljud laulupeolised möödunud aastakümnetest mäletavad. Varem keedeti supp lauluväljaku ja tantsustaadioni kateldes otsast lõpuni valmis, mugav purgisupp on hilisem nähtus. Põltsamaa purgisupid on laulu- ja tantsupeo välikateldes supipõhjaks olnud üle 15 aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles