NÄDALA RETSEPTID Eriti värske. Kurk!

Britt Rosen
Copy
Suvesalat kurgi, meloni ja fetaga. FOTO: Britt Paju
Suvesalat kurgi, meloni ja fetaga. FOTO: Britt Paju Foto: Britt Paju

Mis on kerge, värske ja soojaks suvepäevaks justkui loodud? Muidugi kurk. Muu hulgas jagab toidustilist Britt Paju fetaga kurgi-melonisalati retsepti, mis mõjub leitsakuga värskendavalt nagu sõõm jahedat õhku.

Värske kurk sobib rannahooaja toidukaardile ideaalselt – see sisaldab suuresti vett, ent näpuotsaga ka vitamiine ja mineraale. Kurgiroad on igas mõttes kerged, leiab toidustilist ja ajakirja Anne&Stiil köögitoimetaja Britt Paju, kui oma köögist näiteid toob.

Tänini armastatakse kodudes vanaemadeaegset kurgisalatit, kus õhukesed kurgiviilud klopitakse koos soola, tillihakke ja tilga söögiäädikaga läbi. Tema teeb seda samuti, kuid poetab mandoliiniga imeõhukeseks lõigatud kurgiviiludele ka rohelist sibulat. Söögiäädikat asendab tema retseptis aga piisake sidrunimahla või vahel ka valge veini äädikas. Kurgi jätab ta selles koorimata, nagu enamiku kurgitoitude puhul, sest koor lisab muidu kahvatu maitsevärviga köögiviljale iseloomu.

Kiire soolakurgi valmistab toidustilist jämedalt viilutatud kurkidest, lisades hulka meresoola, tilli ja rohelist sibulat. Laseb vaid mõne minuti seista ja kohe lauale – ei mingit marinaadi, kurgist eralduv mahl muutub koos muuga ise mõnusaks maitseleemeks. Kui aega on maitsestumiseks pisut rohkem, poetab ta kooslusesse ka küüslauku ja natuke hapet, näiteks sidrunimahla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles