PUHKA MURETULT Finantsekspert jagab 5 kasulikku nippi, millega veel sel suvel raha säästa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Nii isiklikult kui majanduslikult on oluline suvel välja puhata, aga seda saab teha ka väga säästlikult ning kokku hoitud raha saab targalt kasvama panna.

Finora Panga finantsanalüütiku Kenri Topsi sõnul on oluline, et rahatarkus jõuaks võimalikult paljudeni, mitte ei jääks ainult väheste mitmekordset keskmist palka teenivate inimeste asjaks.

Tops tõi välja, et rahandusministeeriumi värske uuringu kohaselt on tervelt üle 40 protsendi Eesti inimestest olnud viimase aasta jooksul olukorras, kus sissetulek ei kata kõiki kulutusi, samas oma finantskirjaoskust hindavad heaks sagedamini inimesed, kelle sissetulek juba on kõrge.

«See on muidugi väga tore, et levib aina rohkem soovitusi, kuidas analüüsida aktsiaid, mitmekesistada portfelli ja nii edasi. Paraku on eriti viimastel aastatel enamiku inimeste finantsmured aga hoopis teised – kuidas ots-otsaga kokku tulla ning üldse mingisugune rahavaru tekitada,» nentis Tops.

«Mida rohkemad pääsevad iga päev raha pärast muretsemisest, seda rohkem vabaneb jõudu enesetäiendamiseks, parema töökoha leidmiseks ning ka ettevõtluseks. Rahatarkus on oluline eeldus väikeettevõtluseks, mis on aga Eesti majanduse selgroog,» selgitas analüütik.

«Suvel on oluline puhata – läbipõlemisest kaotab nii inimene ise ja tema pere kui ka tööandja ja majandus. Samas kipuvad just puhkused ja pühad olema need, mille tõttu paljud kulutustega liiale lähevad, mis sunnib hiljem võlgu tasuma ega võimalda näiteks parema töö või ettevõtluse peale mõelda,» rääkis Tops.

Tops andis viis soovitust, kuidas veeta elamusterikas ja lõõgastav puhkus ning samal ajal ka nutikalt raha säästa.

Mine eksootilisele reisile – paarikümne euro eest

Miks kulutavad inimesed mõnikord lausa ebamõistlikke summasid näiteks lennupiletitele? Sest me kõik tahame vahepeal keskkonnavahetust. See on inimlik – aga selle jaoks ei pea kaugele maale lendama. Ka Eestis on palju paiku, kus loodus pole ainult tüüpiline mets või heinamaa, ning vaheldusest saadav elamus on võimas.

Seda enam, et paljudes sellistes paikade telkimine ei maksa midagi ning lõkkel saab süüa teha sama eelarvega, mis kuluks toidule ka kodus. Kui sa pole seni olnud eriline matkaja ning endal telki pole, siis mõnel tuttaval seisab see kindlasti niisama kapis ning talle pole mingi vaev seda laenata.

Nii saab ette võtta mitmepäevase meeldejääva, aktiivse ja tervisliku reisi, kus lisakulu pole rohkem, kui vaid kütuse või bussipiletite hind.

Mänguväljakud on lõbustuspargid

Laste mänguväljak seostub enamasti lihtsalt liivakasti, kiige ja paari ronimispuuga. Enamasti avalikud mänguväljakud sellised ongi. Aga aina rohkem on peaaegu kõigis Eesti linnades rajatud ka tasuta avalikke mänguväljakuid, mille mastaap on muljetavaldav ning objektid on võrreldavad lõbustusparkide atraktsioonidega. Ühte head ülevaadet näeb näiteks siit.

Olulised polegi ju niivõrd atraktsioonide hiiglamõõtmed – peaasi, et külastatav paik on kodusest mänguväljakust tunnetatult “ägedam” ning ennekõike erinev, vaheldusrikas. Kui ka lapsevanem ise sealjuures lapsega kvaliteetaega veedab, võib elamus olla lõbustuspargist suuremgi, aga raha pole kulunud üldse.

Mine tasuta kontserdile

Suvel tabab paljusid kasvõi sotsiaalmeedias kõikvõimalike festivalide ja kontsertide reklaam. Kui võimalust ja huvi on, muidugi tasub ka (eriti kodumaiseid) artiste toetada ja neid piletit ostes kuulama minna.

Aga rahatargana tasub ka tähele panna, et paljud omavalitsused korraldavad suvel tasuta kontserte. Elamus on täpselt sama hea. Kuna neid rahastatakse maksurahast, mille oleme ise maksnud, siis seda enam tasub võimalust kasutada. Näiteks Tallinna tasuta kontserte näeb siit, Tartu omi siit ja Pärnus toimuvaid siit.

Alkohol on kallis – head tuju saab ka teisiti

Ebamugav tõde on teatavasti see, et eestimaalased joovad alkoholi märksa rohkem, kui oleks tervislik. Igaüks saab siin teha lihtsa testi, et saada teada, kas ja kui palju tasuks alkoholijoomist tervise tõttu piirata.

Ühtlasi on (mitmendast) õllest või siidrist loobumine ka rahatark tegu. Alkohol pole odav ning aktsiisid on veelgi tõusmas. Teadlik otsus näiteks vähemalt poole vähem alkoholi tarbida annab kohe positiivselt tunda ka rahakotis. Suve lõpus varasemast oluliselt parema kontoseisu vaatamine annab ilmselt kokkuvõttes ka parema enesetunde.

Võta oma toit kaasa

Iseäranis ilusate ilmadega suvel nagu sel aastal saab kergesti raha säästa, kui teadlikult vältida väljas söömist. Sealjuures ei tule seda enda jaoks mõtestada nii, et ajan kuidagi oma võileivaga läbi, vaid plaanida mõnus suvine piknik elamuse üheks osaks. Vahet pole, kas minek on päevasel ajal randa või õhtul tasuta kontserdile, koduse söögikorra eelarvega saab õue kolida nii lõuna- kui õhtusöögiga.

Ka lühemaks ajaks näiteks lastega välja minnes tasub oma vee- või morsipudel ning mõned kommid kaasa võtta. Pole mingit põhjust, miks peaks janu peale kohe (tihti ülehinnatud) suhkrujooki või väikest energiaampsu tahtes suurt jäätist ostma.

Kenri Topsi sõnul saab nutikalt tasuta või väikese kuluga elamusi otsides säästa kogu suve jooksul ilmselt sadu või rohkemgi eurosid, sealjuures nii, et kogetu pole sugugi vähem meelt lahutav või meeldejääv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles