MITU OLULIST NÜANSSI Ekspert selgitab, kuidas ettevõtjana kodulaenu taotleda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kodulaenu saavad pangast taotleda ka ettevõtjad, kuid laenukõlbulikuks osutumiseks tuleb tähelepanu pöörata mitmele olulisele nüansile.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul pole ettevõtjana kodulaenu taotlemises kindlasti midagi erilist, sest ettevõtlus on inimeste seas järjest populaarsem ning neid, kellel on lisaks palgatööle ka oma ettevõte, on proportsionaalselt aina rohkem. Samuti puuduvad erisused väljavalitud kinnisvara osas – ettevõtja valikuvõimalused kinnisvaraturul pole seega piiritletud.

Küll aga võib paljude jaoks tekitada küsimusi, kuidas ettevõtjana kodulaenu taotleda ning kuidas erinevaid finantsandmeid analüüsitakse. «Kui eraisikuna on paljudele arusaadav, milliseid palgaandmeid ja muud sissetulekut puudutavaid küsimusi pank esitab, siis ettevõtjana tuleb needsamad etapid samamoodi läbida,» märkis Rebane.

Rebase sõnul soovib pank tutvuda ettevõtte kahe viimase aasta kinnitatud finantsaruandega, ettevõtte peamiste partnerite ja klientide ning tavapäraste tähtaegadega. «Pärast taotluse esitamist saadab pank kliendile ka vastava andmete lehe, et aru saada, millise ettevõttega tegemist on, milline on selle tasustruktuur ja rahavoog,» kirjeldas Rebane.

Kui palgatöötaja puhul laekub töötasu pangakontole regulaarselt, siis sarnase jätkusuutliku töötasu laekumise poole tuleks püüelda ka ettevõtjal. «Pank kontrollib viimase 6–12 kuu palgalaekumist ja hindab, kas selline muster on jätkusuutlik ka tulevikus,» märkis ta.

Sellel on Rebase sõnul lihtne põhjus: kuivõrd ettevõtja saab oma palga ise määrata ning tõsta tasu suurust vastavalt soovitud kinnisvara hinnale, peab pank veenduma, et laenu suudetakse tõepoolest teenindada ka kaugemas tulevikus. Kui palganumbri juurde kuuluvad dividendimaksed, hindab pank ka dividendide maksmise ajalugu ning selle jätkusuutlikkust.

Tasub tähele panna, et dividende arvestatakse taotlemise korral tavaliselt 50 protsendi ulatuses. «Kui ettevõtja maksab 30 000 eurot dividendi, siis võetakse arvesse 15 000 ja jagatakse kuude peale ära, et saada keskmine lisa kuusissetulekule,» kirjeldas Rebane.

«Kuna ettevõtjana on planeerimise tsükkel 12 kuud ning üldjoontes on teada, kuidas järgmise aastaringi jooksul raha investeeritakse, mida kasumiga tehakse ja milline on dividendipoliitika, siis tasub hoida regulaarsust ja olla järjepidev. Vastasel juhul võivad äkki kõrgeks muutunud palga- ja dividendimaksed mõjuda kunstlikult ehk olla panga jaoks punane lipp.»

Usaldusväärne klient on Rebase sõnul eelkõige ettevõtja, kes oskab planeerida ning oskab seda ka andmetes näidata. «Potentsiaalselt tehtavaid vigu on kergem ennetada. Kui tekib küsimusi, siis pank on alati olemas selleks, et aidata,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles