Paljud soomlased seisavad silmitsi kodu sundmüügiga. Hiljuti koondatud naine: tunne on kohutav

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ralliv inflatsioon ja tõusvad intressimäärad on pannud täbarasse olukorda mitte ainult eestlased, vaid ka meie põhjanaabrid Soomes. Iltalehti kirjutab, et üha rohkem tuleb ette õnnetuid olukord, kus omanikel ei jää muud üle kui kinnisvara maha müüa – kasvõi kahjumiga.

Just selline saatus on tabanud väljaandega suhelnud Kristiina Halmetoja Kotkast. Halmetoja koondati vahetult enne pensionile jäämist. Naise finantsvahendid on kahanenud sellisele tasemele, et tema omandis olevat maja ei jaksa ta enam ülal pidada ning see läheb müüki. 

Maakler Andrei Koivumäki selgitas, et hiljemalt aasta lõpuks ootab paljusid omanikke ees kinnisvara sundmüük. «Hetkel kasutavad mõned majapidamised maksepuhkust ja loodavad, et intressimäärad langevad ja olukord stabiliseerub, kuid see võtab aega. Mis saab siis, kui maksepuhkused on ära kasutatud ja võib-olla tuleb elamine maha müüa?» selgitas ta ning viskas õhku olulise küsimuse. 

Halmetoja töötas Stora Enso Sunila tselluloositehases 46 aastat. Ta pidi seal töötama pensionieani, kuid tehast ähvardab sulgemine ning Halmetoj koondati. Kuigi pank andis Halmetojale pooleaastase hingetõmbamisruumi, pole naine kindel, kas tema kogunenud pensionivarad ja muud sissetulekud on piisavad, et maja eest maksta. 

Halmetoja sõnul on Kotka piirkonna eluasemeturg täbaras olukorras – kinnisvara on saadaval tunduvalt rohkem kui on nõudlust. Kui Sunila tehas tõesti suletakse, tuleb kinnisvara turule veelgi rohkem, sest tehase töötajad peavad ilmselt lahkuma. 

Olukorrale valab üli tulle ka plahvatuslikult kasvanud energia- ja küttekulud. Halmetoja sõnul läheb ainuüksi maja kütmine talle talvekuudel maksma 1200 eurot kuus. Ta on püüdnud kulusid ohjeldada, kuid ei usu, et sellest piisaks. «See on kohutav tunne. Olen terve elu töötanud ja lapsi kasvatanud ilma sotsiaaltoetusteta. Selline olukord tundub vale,» ütles ta lõpetuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles