Kas üks nael võib tõesti puu tappa?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Asjata ei ole mõistlik puu sisse naelu lüüa, isegi siis, kui selle külge on vaja linnupesakast kinnitada. Viimast saab puu külge siduda. Kuid sellegi poolest võtab mõni haamri ja läheb puu sisse naelu taguma. Millist naela aga sel puhul eelistada?

Aastakümneid on levinud müüt, et vasknaela puutüve sisse löömine lõppeb viimase surmaga. Kuid tõde on risti vastupidine. Juba 1976. aastal lükkasid Hohenheimi ülikooli teadlased selle müüdi ümber, vahendab MyHomeBook. 

Tõenäoliselt tekkis müüt teadmisest, et kõik vaseühendid on mürgised ning kõrge kontsentratsiooniga doos on taimedele, inimestele ja loomadele mürgine. Kuid vasknael suurematele organismidele ohtu ei kujuta, vaid võib oma antibakteriaalsete omadustega hoopis kasulik olla. 

Hohenheimi ülikooli teadlased lõid katse käigus viis kuni kaheksa vasknaela kuuse-, kase-, jalaka-, saare- ja kirsipuudesse. Kõigil juhtudel jäid puud terveks ning elasid katse ilusti üle. Puud sulgesid haavad ning hilisem uurimine näitas vaid kerget värvimuutust löögipunktis.

Hoiduda tuleks hoopis raudnaelte kasutamisest. Raudnael hakkab niiskuse käes kiiresti roostetama ning see suurendab bakterite, viiruste ja seentega nakatamise ohtu. Väga õnnetul juhul võib tõepoolest piisata vaid ühest sellisest naelast, et puu tappa. Seega, kui on ilmtingimata vaja puu sisse nael lüüa, siis eelista vasknaela. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles