REVOLUTSIOONILINE Austraalias tuleb müügile sibul, millesarnast pole varem nähtud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tulevik on kohal, mis tähendab, et on tagumine aeg pisarakiskujaist sibulatega hüvasti jätta.

Võid oma sibulale raisatud pisarad unustada, kuna juba homme, 12. juulil, Austraalias poelettidele jõudev uus sibulasort ei pane sind ka kõige suurema tahtmise juures pisardama. Austraalias tegutsev ettevõte Happy Chop's Tearless Onions on tulnud selleks, et jääda, vahendab Lad Bible.

Milles seisneb pisaravaba sibula saladus? 

Tavalise söögisibula rakkude sees on kinnine põisjas õõs, mis on täidetud ensüümidega. Sibula lõikamisel õõnsused rebenevad ja nende sisu vallandub. Vallandunud ensüümid segunevad teiste sibula sees olevate kemikaalidega. Keemiliste protsesside tulemusena paiskub õhku tohutul hulgal molekule, mis silma sattudes limaskesta ärritavad.

Happy Chop's Tearless Onionsi sibulad on aga kasvatatud viisil, mis jätab sibulatesse vähem pisaraid tekitavaid ühendeid, mistõttu ei aktiveeru ka laukude kaitsemehhanism.

Sibul vabastab nimelt enesekaitseks looduslike kemikaalide ja ensüümide kombinatsiooni, mis põhjustab omakorda pisaraid ja ärritust. Uus sibulasort sisaldab neid ühendeid vähem ning kui tavalise sibula ühendite hulk võib aja jooksul suureneda, siis pisaravaba sibula puhul on vastupidine toime: pisaraid vallandavate ühendite hulk väheneb.

Revolutsioonilise sibulasordi taga on aastakümnetepikkune töö ja vaev. Sibulate kilohind on viis Austraalia dollarit ehk ligi 3,02 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles