KOLI ELUTUBA ÕUE Need 9 trendi naelutavad kõigi pilgud su terrassile!

Kodu.postimees.ee
Copy
Ära pelga teistest erineda. Praegu on kombeks kõike eriilmelist omavahel kokku sobitada
Ära pelga teistest erineda. Praegu on kombeks kõike eriilmelist omavahel kokku sobitada Foto: Shutterstock

Selle aasta suvi soosib õues olemist ja elutoa terrassile kolimist. Siin on üheksa ülihead nippi, kuidas olemine veelgi mõnusamaks muuta.

Kuna õue elutoa puhul tuleb arvestada avatud ruumi ja ilma mõjutustega, siis lähtuvad ka trendid ühelt poolt mugavusest ja praktilisusest, aga teisalt ka emotsioonist ja sisekujundusmaailma üldistest suundumustest. K-rauta sisekujunduse projektijuht Egle Veskimäe toob välja 9 trendi, millest terrassi hubaseks sättimist alustada või mille abil detaile lihvida.

Erinevate stiilide kombineerimine

Praegu on kombeks kõike eriilmelist omavahel kokku sobitada. Skandinaaviapärane ja boho on stiilid, mis on meie inimestele südamelähedased, aga neid võib omavahel kokku panna või miksida sisse hoopis klassikalisi, aasiapäraseid või vahemerelisi detaile. Sisustamise juures tuleb siiski tähelepanu pöörata ka Eesti pirtsakale kliimale, mis kõike eksootilist siiski ei soosi.

Julged värvid ja efektsed materjalid

Sisekujundusmaailmas üldisemalt on moes julge katsetamine, eklektika, värvide ja materjalidega mängimine. Selle julge mängulisuse võiks tuua suvel ka terrassile. Väljakutse pole lihtsate killast, sest tulemus peaks välja nägema ühelt poolt juhuslik, aga teiselt poolt stiilne ja tagatipuks ei saa unustada, et see kõik peab olema ühtlasi ka praktiline ja ilmastikule vastupidav.

Matsakas mööbel

Mida suuremad ja pehmemad on mööblikomplektid, seda trendikam. Lähtuda tuleb siiski ka terrassi võimalustest - pisikest terrassi otsast otsani mööblit täis tõsta pole mõistlik, aga kui ruumi on, siis kehtib hetkel põhimõte – suurem on parem. Trendikas mööbel on enamasti tehtud ilmastikukindlast plastikust, aga ei näe kuidagi sedamoodi välja. Puitu ja rotangi jäljendatakse osavalt, levinud on erineva mustriga punutised, samuti mitmed eri värvitoonid. Vastupidava plastiku kõrval kasutatakse aiamööblis osavalt ka metalli ja klaasi, viimane ei pruugi olla sugugi klaar, vaid piimjas või tumedaks toonitud.

20+ taime

Taimed on moes, aga see ei tähenda, et terrassile piisaks ühest-kahest potilillest. Terrassil võiks olla palju eriilmelisi taimi, mis sulanduvad kokku aia üldise rohelusega. Seejuures võib terrassil olla nii suurelehelisi taimi kui kõrrelisi, eksootilisi toast õue suvitama toodud potitaimi kui maitse- ja ürditaimi, aga vabalt ka eestlaste õitsvaid lemmikuid, näiteks hortensiaid või potiroose. Terrassitaimede valikul tuleks kindlasti arvestada sellega, kuidas liigub päike. Ka toataimede õuetoomisel võiks arvestada, et isegi eksootilised puud võivad saada keskpäevase päikese poolt kõrvetada.

Redeli põhimõttel sisustus

Oluline on jagada sisustus erinevatele tasapindadele, nagu redelil või trepil. Terrassil võivad lillepotid olla boheemlaslikult eriilmelised, nii suured kui väikesed. Pottide asendusena võib kasutada ka punutisi või hetkel moodsaid jalgadega lillepostamente, mis võimaldavad sättida rohelust erinevatele kõrgustele. Ka taimeredelid, taimedega varbseinad ning rõdu- ja piirdekastid loovad rohelist hubasust.

Rippuvad esemed

Lisaks diivanile ja tugitoolidele võiks terrassil olla ka mõni ripptool või võrkkiik, need on juba mõnda aega õuesisustuse hittideks. Lisaks võiks olla katusega terrassi all rippuvad taimeamplid ja valgustid.

Isetehtud sisutusdetailid

Isetegemine on moes ja seda nii mööbli, tekstiilide kui nipsasjade puhul. Ise võib teha diivani või laua, aga kui see käib üle jõu, siis võib alustada ka koloriitsest lillepotist või pilkupüüdvast tikandist laudlinal või diivanipatjadel.

Efektsed ja praktilised tekstiilid

Õueruumis ei kiputa tekstiilidele nii palju tähelepanu pöörama kui toas, ilmselt seetõttu, et enamik neist pole kuigi ilmastikukindlad ja patjade, pleedide pide tuppa tõstmine tundub tüütu. Ometi võiks ka terrassi põrandal olla mõni efektne põrandavaip, näiteks eksootilise mustriga või põnevates värvitoonides. Kindlasti on tähtis koht erineva välimusega diivanipatjadel ja praktilistel pleedidel.

Õdus valgustus

Praegu on ööd valged, aga augustikuu pole mägede taga. Hubasuse loomisel on tähtis roll valgustusel, endiselt on moes erinevad valgusketid, aga ka küünlalaternad, põnevates anumates küünlad ning valguse kõrval ka soojust pakkuvad elektri või gaasiga toimivad terrassisoojendid. Nii nagu interjööris, on ka õues mõjusam kasutada mitut erinevat valgusallikat ning nutikaid tehnilisi lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles