MIS TOIMUB? Koduostjad olid juunis ebatavaliselt aktiivsed

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Juunikuu tavatult aktiivne kinnisvaraturg toob lauale rohkem küsimusi kui vastuseid.

Kodulaenu taotluste arv püsis juunis kevadkuudega sarnasel tasemel, mis on varasemate aastatega võrreldes erakordne, selgub Bigbanki kodulaenude portfelli analüüsist. Keskmine laenusumma püsib 111 000 euro juures.

«Varasematel aastatel on koduostjate huvi eelnevate kuudega võrreldes kukkunud vähemalt viiendiku, kohati isegi 40 protsenti. Arvestades juunikuu imelisi ilmasid on tõsine huvi laenude vastu eriti ebatavaline,» kommenteeris juuni seisu Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter.

Jonna Pechteri sõnul on pangad viimastel kuudel marginaale pigem langetanud, kuid euribori tõttu laenuintress tervikuna muutunud ei ole. «Samas on inimesed olukorraga harjunud ning saavad aru, et päris oma kodu ostmiseks on tegelikult alati õige aeg,» kommenteeris Pechter.

Bigbank Eesti juhi kinnitusel oli keskmine laenulepingu maht juunis 111 000 eurot, mis on ligi kümnendiku võõra suurem maikuust. «Mingist olulisest muutusest on rääkida vara, sest lepingumahud on püsinud sarnases suurusjärgus terve käesoleva aasta,» kinnitas Pechter ja märkis, et muutuseid võib oodata koos järelturu korterite hindade tõusuga. «Esimene selge märk oli Tallinna korteritehingute mediaanhind, mis juunis tõusis esimest korda üle kolme tuhande euro piiri,» lisas Bigbanki juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles