Põhjus, miks tuleb äikesemürinat kuuldes duši all käimisest hoiduda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puud kõiguvad tuules, taevas on muutunud tumedaks ja järsku te kuulete seda – kaugelt kostuvat äikesemürinat.

Äikesemürinat kuuldes ei tohiks seda ignoreerida, kuna tegemist on väga ohtliku ilmastikunähtusega. Kui taevas välguvad piksenooled, tuleb ka oma igapäevategevused hetkeks pausile panna või vähemasti ümber korraldada. 

Seda, et seinast tuleb elektroonika välja kiskuda, teab ilmselt igaüks. Vähem teatakse aga seda, et äikese ajal ei tohi ka duši all ega vannis käia, ka kraanikausis nõusid pesta pole kuigi tark tegu. Põhjus on väga lihtne: välk võib liikuda läbi torustiku. USA haiguste kontrolli ja ennetamise amet ei soovita kellelgi äikese ajal vett kasutada.

«Plasttorude puhul võib äikese liikumise võimalus läbi torustiku olla väiksem kui metalltorude puhul, kuid siiski on parem vältida sel ajal igasugust kokkupuudet torustiku ja voolava veega,» selgitab amet.

USA riiklik ilmateenistus selgitab, et välgutabamuse ümbruses tõuseb temperatuur üle 27 000 kraadi, mis on viis korda kõrgem kui temperatuur Päikese pinnal. Momentaalne kuumenemine ja mahajahtumine tekitab heli, mida äikeselöögina kuuleme. Piksetabamus võib olla surmav, mistõttu ei tasu sel ajal õues jalutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles