ENNE JA NÜÜD Päevinäinud maakodu köök sai paari lihtsa nõksuga uhiuue ilme

Kodu.postimees.ee
Copy
Köök enne renoveerimistöid.
Köök enne renoveerimistöid. Foto: Ikea

Sisekujundaja annab nõu, kuidas värskendada maakodu kööki, säilitades samas selle eheda endisaegse võlu.

Nii püsi- kui maakodus veedetakse alati palju aega köögis. Kuid meie maakodude mööbel ja seadmed on tihti päevinäinud, kelleltki päritud või toodud linnakodust, kus me neid enam ei kasuta. Ja tulemus? Ebamugava mööbli ja omavahel sobimatute esemetega täidetud ruum. Sisekujundaja annab nõu, kuidas sellisest olukorrast pääseda ja maakodu kööki värskendada, säilitades samas selle eheda endisaegse võlu.

Tavaliselt takistavad maakodu renoveerimast selle tihti ebastandardne ruumilahendus ja soovimatus loobuda teatud esemetest. Kuid IKEA Eesti sisekujundusosakonna juhi Pedro Castro sõnul võib maakodu eripärast saada uute stiilsete ja praktiliste lahenduste lähtepunkt. Ta jagab näpunäiteid, mida maakodu renoveerimisel meeles pidada.

Kasuta heledaid ja puidutoone

Isegi kui su maakodul on suured aknad, võivad läheduses kasvavad puud või põõsad valguse pääsemist kööki takistada. Ruumi võivad näiliselt hämaramaks muuta ka puiduga üle löödud või tugevat tooni võõbatud seinad ja lagi. Seetõttu võiks maakodu mööbel olla võimalikult hele. Ehedad endisaegsed toad võivad küll olla ruumikad, kuid enamasti on need täis looduslikest materjalidest ja traditsioonilises stiilis massiivset mööblit. Kui mööbel on valge, jääb ka suurematest esemetest, näiteks kogukast söögilauast, kergem ja helgem mulje.

Maakodu köök enne ja nüüd.
Maakodu köök enne ja nüüd. Foto: Ikea

«Läbi tuleb mõelda ka köögi ja söögitoa valgustamine. Kas need on seal pikemalt viibimiseks piisavalt valged ja hubased? Pea meeles, et õige valgustus teeb ruumi visuaalselt suuremaks. Ühest laelambist selleks enamasti lihtsalt ei piisa. Kuid maakodu elektrisüsteemid on tihti piiratud. Siis võib appi võtta patareitoitel või kaabli ja pistikuga valgustid, näiteks seina- ja ripplambid, klambriga kohtvalgustid või põrandalambid,» ütleb Castro.

Õhuline köök, mis sobib ülejäänud koduga

Maakodude köögid on tavaliselt väikesed ja üherealised ning neid on keeruline renoveerida, sest kõik uued lahendused tuleb kohandada olemasoleva veevärgi ja elektrisüsteemidega.

«Standardsuuruses köögikappe kombineerides saab leida parima võimaliku lahenduse isegi ebahariliku plaaniga kööki. Sobita kokku erinevaid sahtleid ja kappe ning loo praktilisi panipaiku toidu ja köögitarvete hoidmiseks. Uuele köögile õhulisema ilme andmiseks lisa kappidele jalad, nähtavale jäävaid riiuleid ja valged esipaneelid. Seejärel vali tööpind, mis sobib puidust seinte ja aknalaudadega. Nii jätab köök kena ja korras mulje ega hakka vana maja ehedust varjutama,» soovitab sisekujundaja.

Maakodu köök enne ja nüüd.
Maakodu köök enne ja nüüd. Foto: Ikea

Ta märgib, et maakodude väikestes köökides röövivad tihti omajagu ruumi tööpinnale kogunevad esemed ja köögiseadmed. Tööpinnal ruumi säästmiseks ja köögi mugavamaks tegemiseks on targem tõsta asjad seinale. Selleks võib köögiseintele lisada kappe, tarvikupuid või nagisid. Kui köök on väga väike, võiksid eelistada tavapärasest väiksemaid seadmeid: tööpinna alla mahtuvat külmkappi, väiksemat valamut ja kahe keedualaga kaasaskantavat pliiti. Kui sa seda parajasti ei kasuta, pane pliit lihtsalt kappi ja jäta tööpinnale rohkem ruumi.

Kaunista ehedate esemetega

Maakodu värskenduskuur ei tähenda sugugi seda, et peaksid kõik endisaegse kõrvale heitma. Esivanemate pärandist võib saada isikupärane aktsent, mis jutustab just selle maja lugu.

«Sea kunstiteosed või nikerdatud esemed ühevärvilisele heledale seinale, siis paistavad nad paremini välja. Vanast linasest päevatekist saab õmmelda padjakatteid, laudlinu või salvrätte, samas kui võluvad vanaaegsed toolid – isegi kui need on erikujulised – on söögialale ainult kaunistuseks. Sobita nad kokku uute eri stiilis, värvi ja kujuga puutoolidega. See teeb tulemuse veelgi isikupärasemaks,» jagab Castro ideid.

Kasuta julgelt standardlahendusi

Tavatu ruumilahendusega maja omanikud usuvad tihti, et nende kodu saab funktsionaalselt sisustada ainult ebahariliku või eritellimusel valmistatud mööbliga. Siiski saab isiklikele vajadustele kohandada ka standardlahendusi, näiteks moodulmööblit ja hoiusüsteeme.

Maakodu köök enne ja nüüd.
Maakodu köök enne ja nüüd. Foto: Ikea

Maamajade köökides ja teisteski ruumides kohtab tihti kaldlagesid, ebatasaseid seinu, tugiposte ja treppe. Kuid kõik need näilised kitsaskohad saab hõlpsasti enda kasuks pöörata. Näiteks unarusse jäänud trepialusesse saab mahutada ruumika panipaiga. «Selleks tuleb lihtsalt eri suuruses kapiraame kombineerida, kuni jääd tulemusega rahule. Seejärel sobita uue hoiulahenduse värv seinte värviga, ja see sulandub tervikusse nagu valatult,» ütleb Castro.

Ta lisab, et tühja kasutamata nurka või seina sobib suurepäraselt kitsas seinakapp, samuti võib sinna kinnitada nagisid, kuhu saab riputada kokkupandavaid lisatoole ja paljugi muud.

Vali looduslikust materjalist kaunistused

«Kaunistused teevad iga ruumi hubasemaks. Lisaks nikerdatud puitesemetele, kunstiteostele ja linastele tekstiilidele võib eheda endisaegse hõnguga ruume kaunistada roheliste taimede ja okstega. Loodusliku puidu ilu toovad eriti hästi esile rohelised või maalähedastes värvides sisekujunduselemendid,» soovitab Castro.

Loe ka: ENNE JA NÜÜD 〉 Kasutuseta olnud ruumile anti lihtsate nippidega uus elu

Pole vahet, kas sa alustad oma köögi plaanimist nullist või soovid seda lihtsalt värskendada, IKEA veebiplaneerijatest on abi mõlemal juhul. IKEA kodulehel saad lahendusi valida ja eri võimalusi järele proovida virtuaalselt ning kodust – või miks mitte ka maakodust – lahkumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles