4 sammu, mida järgides tagad, et lilleamplid püsivad kaunid sügiseni

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lilleamplid lisavad igasse hoovi ilu ja meelitavad kohale tolmeldajadki. Siin on neli sammu, mida järgides tagad, et amplid püsiks kaunid sügiseni.

1. Kastmine

Lilleampleid on soovitatav kasta sageli ja põhjalikult. Kuna mulda täis korv ripub õhus, kuivab see kiiremini kui maapind. Lisa võrrandisse janused taimed ja vajadus tiheda kastmise järele ongi käes. Eriti palavate ilmade korral tuleb ampleid lausa kaks korda päevas kasta. Seda, kas amplit on vaja kasta või mitte, saab teada kahel viisil: esimese puhul pista näpp mulda, teise puhul tõsta amplit, et teada saada, kui raske see on (raske ampel viitab niiskele mullale).

2. Kärpimine

Amplis lilli ei tohi ära unustada. Kastmisest üksi ei piisa, et lilleampel ilus välja näeks. Tähtsal kohal on ka taimede kärpimine ja surnud osade mahalõikamine. Õigesti talitades kasvavad taimed suureks ja kohevaks ning annavad palju õisi. Tuhmunud ja närbunud osad tuleb alati maha lõigata, et taim nende peale energiat ei kulutaks. 

3. Väetamine

Amplis olevad toitained on piiratud ja võib tekkida vajadus neid sinna lisada. Väetamisel kasuta kas vedel- või kuivväetist, kuid mitte mõlemat korraga. Taimi on alati soovitatav väetada, kui muld on niiske ning taimed elujõulised. 

4. Asenda vanad uutega

Iga taime elu saab ükspäev otsa. Ka amplis kasvavad õistaimed lõpetavad ühel hetkel õitsemise või sootuks oma elutsükli. Pole midagi halba selles, kui asendad närbunud taimed uutega, et ilu edasi nautida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles