Martin Vahter: oma kodu on ka täna soodsam osta kui üürida

Kodu.postimees.ee
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimane aasta avalikus arutelus on jäänud tahaplaanile oluline tõsiasi, et tõusnud hindade ja pangaintresside kiuste on oma kodu ostmine pikas plaanis endiselt soodsam kui üürimine, leiab 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.

«Ma olen kindlalt nõus nendega, kelle arvates on oma kodu ostmiseks alati hea aeg. Vahe tuleb sisse kõrgemat intressi maksvatel üüriinvestoritel, kelle jaoks ei jookse täna numbrid enamasti plussi ning see on ka turu üldist aktiivsust aasta jooksul muutnud,» selgitas 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter, kelle sõnul tasub kodu üürida neil, kes veel koguvad vahendeid omaosaluse jaoks ning neil, kes ei näe end pikemalt Tallinnaga seotuna.

«Toon konkreetse näitena 2-toalise korteri Stroomi ranna piirkonnas, mille saab osta 90 000 euroga. See teeb 20 protsendi sissemakse korral 30-aastaks võetava laenu kuumakseks praeguse euriboriga arvestades ligikaudu 400 eurot,» rääkis Vahter ning lisas, et kasutades turul pakutavat 4 protsendi suurust fikseeritud intressi, oleks igakuine laenumakse veel ligikaudu 50 eurot väiksem. «Samasugust korterit alla 400 euro kuus enam üürida ei õnnestu,» kinnitas Vahter.

Vahteri sõnul liiguvad üürihinnad pikas plaanis kindlasti ülespoole. «Kui eeldada, et euribor praeguselt tasemelt pigem veidi alla liigub, siis muudab see igakuise laenumakse väiksemaks, mis räägib veelgi selgemalt kodu ostmise kasuks,» lisas Vahter.

«Mis vast isegi kõige olulisem – iga kuu tasutud laenumakse toetab sinu enda investeeringut, aga üürimakse kellegi teise oma,» võttis Martin Vahter teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles