SUVISED AIAKATSETUSED Eestlanna fotod tõestavad, et kartulit saab edukalt ka tünnis kasvatada

Kodu.postimees.ee
Copy
Meeri aianurk.
Meeri aianurk. Foto: Erakogu

Rohenäpust Meeri saatis Postimees Kodule oma aiakatsetuste tulemused. Aprillikuus viis kartulimugulat tünni kasvama pannud naine loodab tänavu kahel korral saaki korjata.

Meeri kirjutab, et jättis möödunud aastal tünnikartulid aiamaale, kus suur osa saagist päikese nahka läks. Tänavu otsustas asjatundlik rohenäpp kartulid kasvuhoonesse jätta ning jälgida, kuidas neile sealne keskkond sobib. Aprilli lõpus viis kartulimugulat mulda pannud Meeri sõnul räägib tulemus iseenda eest.

Foto: Erakogu

Tavalises õhuluukide ja -aukudeta veetünnis kasvatatud kartuleid tabas tänavu jõhker kasvuspurt. Meeri märgib, et ainus, mis võis kartulite kasvu toetada, oli talvel väetatud toataimede muld.

Foto: Erakogu
Foto: Erakogu

Aiandusportaal GrowVeg kirjutab, et on olemas varajane kartul ja ekstravarajane kartul: viimast saab siis, kui alustad kartulikasvatusega aprilli alguspäevil ja tubastes tingimustes.

Tee nii!

  • Võta tühi istutuspott ja täida selle põhi umbes 10 sentimeetri jagu mullaga. Niisuta.
  • Pane mullapinnale kartulimugul ja aseta pott väga hästi valgustatud kohta siseruumides.
  • Mugul hakkab ajama pungi ja juuri.
  • Kasta mugulat ja mulda kogu aeg, kui see kuivama hakkab.
  • Kui pott jääb kitsaks, istuta taim ümber.
  • Peenrale võib sellise kartulitaime istutada alles siis, kui öökülmad möödas. Seni peab see olema soojas, väga hästi valgustatud kohas.
  • Säärast kartulit võibki vabalt kasvatada ka suures anumas, näiteks madalamas vihmaveetünnis. Siis saadki sealt umbkaudu juuni keskpaigas saaki korjata.

Rõdul või terrassil potis kartulit kasvatades pead valima sordid, mis kasvatavad mugulad otse pesa alla, mitte ei aja külgharusid laiali; vastasel korral jääb pott kitsaks ja loodetud saak saamata, vahendab Maablogi. Pead jälgima sedagi, et potid üle ei kuumeneks ega läbi kuivaks, seega pead olema niiskuse jälgimisel eriti hoolikas. Aga kui veab, siis võid oma idandatud kartuli esimesel võimalusel mulda torgata ja jaanipäevaks juba oma kartulit süüa. Potis kasvatamiseks vali mõni järgmiste sortide hulgast: Solist, Red Lady, Esmee või Maret. Või proovi kohe mitut, et enda silmis parim välja selgitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles