VIDEOÕPETUS Maaülikooli teadurid näitavad, kuidas loodushoidlikult taimekahjureid tõrjuda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli ja projekti «Kasvades oma toiduga» koostöös valmis video sellest, kuidas loodushoidlikult taimekahjureid tõrjuda.

Taimi kasutatakse taimekaitseks ja väetamiseks juba ammustest aegadest alates. Kui eesmärk on oma aias loodussõbralikult toimetada, siis võiks kahjurite tõrjumiseks ja taimede väetamiseks kasutada looduses ja aias kasvavaid taimi.

Eesti Maaülikooli kaasprofessor Liina Talgre tutvustab, kuidas kõrvenõges, soolikarohi, põldosi, puju ja kesalill aitavad kultuurtaimi turgutada. Kasulikke leotisi saab valmistada ka aias üle jäänud tomatikasvudest ja küüslaugu õienuttidest. Kõigist nimetatud taimedest saab väetamiseks ja kahjurite peletamiseks teha nii teed, tõmmist, ekstrakti kui ka virtsa.

Vaata videost, kuidas eri taimeleotisi valmistada ja mida nende kasutamisel silmas pidada. Video valmis Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 projekti «Kasvades oma toiduga» ja Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli koostöös.

Tee ja leotise valmistamine

Kõige kiiremini valmib tee. Tee valmistamiseks valatakse taimemass kuuma veega üle, lastakse maha jahtuda ja pärast kurnamist on see kohe kasutamiseks valmis.

Leotise valmistamiseks kulub tund aega. Selleks tuleb hakitud taimedele valada toasoe vesi ja neid veidi aega vesivannil kuumutada.

Ekstrakti ja kääritise valmistamine

Ekstrakti valmistamiseks taimed hakitakse ja valatakse üle käesooja veega ning jäetakse ööpäevaks seisma.

Väetamiseks ja kahjurite tõrjeks võib valmistada kääritist ehk taimevirtsa. Virtsa tegemiseks on vaja palju taimi, sest kääritamise anum peaks taimemassiga ääreni täidetud olema. Vett tuleks lisada nii palju, kui mahub, ja anum katta kaanega. Virtsa valmimiseks kulub vähemalt kaks nädalat ja aeg-ajalt peaks ligunevat taimemassi segama. Virts on kasutusvalmis, kui segamisel ei eraldu enam väga vänget ja ebameeldivat lõhna.

Kuidas taimeleotisi kasutada?

Taimeleotisi võib kasutada kastmiseks või pritsimiseks. Sõltumata kasutusviisist, peaks kõiki taimeleotisi enne kasutamist lahjendama.

Pritsimisel võiks alguses väikesel taimepinnal teha proovipritsimise, et olla kindel, et looduslikest taimedest tehtud segu kultuurtaimedele halvasti ei mõju. Looduslike preparaatidega pritsimist tuleb korrata regulaarselt, näiteks iga 4–5 päeva järel või vastavalt vajadusele. Tavaliselt ei ole ühekordne pritsimine piisavalt mõjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles