NÄDALA AED Kesksuvine lillelummus

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Kadrioru pargis tuleb jalutamiseks aega võtta.
Kadrioru pargis tuleb jalutamiseks aega võtta. Foto: Teele Toova

Kadrioru pargi Luigetiigi- äärne pakatab praegu lilleilust – kuigi esmapilgul näivad need peenrad looduslikud ja meenutavad karikakraõites aasa, kasutatakse seal siiski üheaastasi kultuurtaimi ehk suvelilli. Küll aga on suvelilled ja aasalilled sarnased ses mõttes, et nende elutsükkel kestab üldjuhul ühe aasta, kuigi looduses kasvab aasadel ka kahe- või enama-aastase kasvuajaga taimi.

Meilgi üheaastastena kasvatatavatest suvelilledest on paljud oma kodumaal püsikud, ent Eestis nad välitingimustes talve üle ei ela ja hukkuvad. Sellegipoolest võivad mitmedki neist, näiteks argentiina või odajas raudürt, mulda pudenenud seemnetest järgmisel aastal uuele elule tärgata. Samamoodi külvavad end näiteks võõrasemad või sarvkannikesed. Küll aga on erinevus mullas.

Lilleaasa rajamiseks ei tohiks muld olla ka väga viljakas ega savikas, aasalilled õitsevad paremini kehvemal pinnasel ja ka paljud kõrrelised näevad seal paremad välja. Heale parasniiskele aiamullale sobivad paremini suvelilled. See on küll hooldusvajaduse, mullaviljakuse ja kastmise osas nõudlikum lahendus kui niidupeenar, ent kindlasti ka efektne ja lopsakas ning kestab sügiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles