ÜLETAMATU TAKISTUS Pank kinnitab: sellest kinnisvarast on saanud luksuskaup

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul tuntakse hooajale iseloomulikult kinnisvaraturul praegu rohkem huvi suvilate ja ehituslaenu taotlemise vastu. Paraku on laenu teenindamine saanud osale inimestele ületamatuks takistuseks.

«Pangad on sunnitud järjest enam andma klientidele eitavaid vastuseid, kuna turule sisenemine või teise kinnisvara soetamine on hetkel raha hinna tõusu tõttu järjest kallimaks muutunud,» tõdeb Rebane. Seega on suvilatest ja maamajadest saanud suuresti luksuskaup, mis tähendab potentsiaalsele omanikule ka tavapärasemast suuremaid igakuiseid kulutusi. «Seetõttu tuleb otsuseid veelgi tõsisemalt kaaluda, kuna igasugune laenuga ostetud kinnisvara on finantskohustus,» toonitab ta.

Eraisikute panganduse juhi sõnul kipuvad inimesed sageli alahindama maamaja või suvilaga kaasnevaid kulusid. Soov veeta suvi linnakärast eemal on Rebase sõnul igati inimlik, aga võib olla tark alustada väiksematest sammudest, näiteks katsetada maja lühiajalist üürimist. «Kaks nädalat suvilat rentida võib esimese hooga tunduda väga kopsakas väljaminek, kuid see on kindlasti odavam kui terve aasta kinnisvara üleval pidada.»

Elementmajade populaarsus kasvab

Viimaste aastatega on märkimisväärselt tõusnud ka ehitushinnad, mistõttu on järjest populaarsemaks muutunud element- ja moodulmajad. Sellest tingituna on ehitustegevus kolinud tehastesse. Rebase sõnul pole tegemist lühiajalise trendi, vaid ehituse tulevikuga.

«Tehases ehitamine on igati loogiline samm, kuna hinda ja tingimusi saab paremini kontrollida. Ka kliendi jaoks on sellel palju eeliseid: majaehitus kestab lühemat aega ning hinnakiri on selgemalt reglementeeritud ja arusaadavam,» märgib Rebane.

Suurenenud on ka elementmajade arhitektuuriline mitmekesisus. «Aina enam on turule sisenenud tegijaid, kes pakuvad auhinnatud arhitektuurilisi lahendusi. Kuna kättesaadavus ja valik on paranenud, on need kindlasti tegurid, mis elementmajade ehitusele hoo sisse on puhunud.»

Seega valmib majatehastes järjest rohkem ka suvilaid, mida saab kasutada aasta ringi. «Pole harvad juhtumid, kus inimene ostab endale sobivas piirkonnas laguneva suvila, lammutab selle maha ning paneb asemele korraliku elementmaja. Mõistagi tähendab ka see aastaringset kogukulu: laenu tuleb edasi maksta ka sügisel ja talvel. Seega on tähtis, et otsused ja võimalused oleksid põhjalikult kaalutud ka sellises olukorras,» ütleb Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles