SISEKUJUNDAJA SELGITAB Kuidas valida riidekapp, mis mahutaks kõik vajaliku ja näeks samal ajal maitsekas välja

Kodu.postimees.ee
Copy
Unistuste riidekapp on vaid kolme sammu kaugusel!
Unistuste riidekapp on vaid kolme sammu kaugusel! Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuidas valida oma koju sobiv riidekapp, mis mahutaks kõik vajaliku, kuid näeks samal ajal ka maitsekas välja? See on küsimus, millega maadlevad paljud koduomanikud.

Uuringud näitavad, et inimeste peamiseks koduseks stressiallikaks on hoiukohtade nappus, üleüldine segadus ja asjad, millel puudub kodus oma kindel koht. IKEA sisekujundaja jagab nippe, kuidas valida koju sobiv riidekapp, kus iga riideese ja aksessuaar leiab oma koha.

Millist tüüpi garderoobilahendust eelistad?
Millist tüüpi garderoobilahendust eelistad? Foto: Ikea

«Tihti jäävad inimesed riidekapi ostmisel hätta sellega, et nad ei tea, kust alustada ja kuidas leida lahendus, mille puhul on hind ja vajadused kooskõlas. Sageli valitakse liiga väike mööbliese kartuses, et suur kapp võtab kogu toa enda alla. Aga tegelikult juhtub just vastupidine – hoiuruumi nappus tekitab ruumis korralagedust. Kui riideesemed leiavad oma koha erinevatel pindadel, olgu selleks siis laud või tooli seljatugi, muutub tuba kohe visuaalselt väiksemaks. Seega ei tohiks karta suuremaid hoiulahendusi, mis võtavad seinapinnast maksimumi. Aidates leida asjadel oma koha, vabaneb selle arvelt toas ruumi,» sõnas Castro. Sisekujundaja jagab kolme nõuannet sobiva riiete hoiulahenduse leidmiseks.

1. Mõõda, kui palju kapi jaoks ruumi on

«Esmalt tuleks panna paika, kuhu soovite oma riidekapi või suurema garderoobisüsteemi paigutada ja mõõta, kui palju selleks ruumi on. Mõõta tuleks nii kõrgust kui ka sügavust, et teaksid täpselt, milline riidekapp tuppa mahub. Arvestada tuleb kõiki ruumi eripärasid – ka süvendeid või kaldlagesid – aga ka takistusi seintel, nagu radiaatorid ning pistikupesad. Kui soovid hingedega ustega riidekappi, siis veendu, et kapi ees oleks piisavalt ruumi, et uksed saaksid täielikult avaneda,» selgitas sisekujundaja. Selleks, et paremini visualiseerida soovitud riidekapi paigutust ja suurust, soovitab Castro teha maalriteibiga seinale kapi piirjooned.

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika!
Üheksa korda mõõda, üks kord lõika! Foto: Ikea

Kui aga garderoobi jaoks kasutatav ruum ei ole standardne või unistad garderoobist terve seina ulatuses – võib sobivaks lahenduseks olla hoopis moodul-hoiusüsteem, mille saab hõlpsasti luua vastavalt vajadustele ja ruumi paigutusele kombineerides erineva kõrguse ja sügavusega raame. Samas sobib tavaline riidekapp ideaalselt neile, kes vajavad vaid ühte eraldiseisvat mööblieset riiete hoiustamiseks.

2. Pane paika, millist garderoobilahendust soovid

Nüüd on aeg otsustada, millist tüüpi garderoobilahendust eelistad – kinnist, avatud või hoopis midagi vahepealset? Sisekujundaja sõnul muudavad ustega riidekapid toa visuaalselt puhtamaks ja koguvad vähem tolmu. Läbi tuleks mõelda seegi, millised uksed kapile paigaldada. Näiteks lükanduksed kasutavad ruumi tõhusamalt, samas kui hingedega uksed vajavad avamiseks ruumi, kuid pakuvad samas riietele parema juurdepääsu. Ruumiga kokkusobiva välimuse jaoks tuleks valida kapi värvid, viimistluselemendid ja detailid, mis täiendaksid ülejäänud ruumi sisekujundust.

Esimese sammuna tuleks vabaneda riietest, mida sa ei vaja.
Esimese sammuna tuleks vabaneda riietest, mida sa ei vaja. Foto: Ikea

«Selleks, et ka riided ja aksessuaarid oleksid osa ruumi sisustusest ja neid oleks lihtne välja valida, vali ilma usteta garderoobikapp. Avatud süsteem võimaldab ka maksimaalselt kasutada ruumi vaba ala seal ringi liikumiseks. See variant on mõistlik ka aja jooksul kulude jaotamiseks, sest valides modulaarse riidekapi, saab uksed, nagu iga teisegi osa, hiljem lisada. Lisaks saate soovi korral teha oma riietest ja aksessuaaridest sisekujunduselemendi,» sõnas Castro.

3. Tee selgeks, kui palju asjadele ruumi vajad

Sisekujundaja sõnul tuleks garderoobikapis ruumi maksimeerimiseks esimese asjana vabaneda riietest, mida sa enam ei kanna. Peale seda pane paika, milliseid riideesemeid kõige rohkem kannad.

«Koduse garderoobikapi paigutus ja mahutavus on suuresti igaühe individuaalne otsus. Planeerides endale unistuste garderoobi moodul-hoiustamissüsteemist, tee selgeks, mis tüüpi riideid sul kõige rohkem on ja kuidas soovid neid hoida. Näiteks peamiselt T-särki ja teksapükse kandva inimese vajadused võivad olla üsna erinevad inimesest, kes kannab palju pikki kleite. Sama lugu on kingade ja aksessuaaridega – läbi tuleks mõelda, kas ka nende jaoks peaks garderoobis ruumi olema,» tõi sisekujundaja välja.

Palju sa tegelikult ruumi vajad?
Palju sa tegelikult ruumi vajad? Foto: Ikea

Ise garderoobi planeerides saab vabalt valida, kui palju ruumi jääb jalanõudele, volditud riietele ja kui palju riputatavatele riietele ning vastavalt planeerida sisukorraldajad: riiulid, kingariiulid, riidepuud, sahtlid, ehtealused jne. Sisekujundaja soovitab hästi läbi mõelda, mida oma garderoobis hoiustama asute, et lisada täpselt sellised detailid, mida vajate. See aitab hoida garderoobi alati korras ja praktilisena ning maksab vaid mõned eurod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles