Keedetud oad pruuni või ja tillipuistega on üks hõrgumaid suveroogi, leiab toidublogija Mari-Liis Ilover. Ent maitsevärve võib ubadele lisada rohkemgi.
NÄDALA RETSEPTID ⟩ Ubadel on südasuve maitse
Südasuvi on minu jaoks saabunud siis, kui kodumaised oad on valmis, tunnistab toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover. Kohalikud suvised aedoad ehk Türgi oad – kuidas keegi on harjunud neid nimetama – maitsevad võrreldes talviste, teiselt poolt maakera toodud või külmutatud ubadega nagu öö ja päev.
Oad on tema suur suvine nõrkus ja kirg. «Seda nii kaua, kui mäletan,» tähendab ta ja lisab, et küllap mängivad selles rolli lapsepõlvesuved vanaema juures, kes oli võrratu kokk. Vanaema valmistas iga päev rannast, päikesest ja mereveest rammestunud perele hiilgava hilise lõuna. Laud oli lookas, kuid Mari-Liisil jätkus silmi vaid ühele vaagnale: seal aurasid hommikul Pärnu turult toodud kollased nn vahaoad, pruuni või ja värske tilliga rüütatud.