Berliini kolemaja pääseb lammutamisest (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Mäusebunker.
Mäusebunker. Foto: Mo Photography Berlin / Shutterstock.com

Brutalistlik Mäusebunkeri laboratoorium Berliinis pääseb lammutamisest.

Saksamaa pealinna kolemaja taheti lammutada, kuid nüüd on kohalikud ametivõimud selle muinsuskaitse alla võtnud, vahendab Tagesspiegel. 1981. aastal valminud betoonehitis on 2010. aastast tühi olnud.

Ameti muinsuskaitsejuht Christoph Rauhut ütles intervjuus Tagesspiegelile, et Mäusebunkeri kaitse alla võtmisega läks aega, kuna sellele oli juba lammutamisluba väljastatud. Kes lammutusloa väljastas ja mis alustel, uurib muinsuskaitseamet praegu järele.

Mäusebunkeri projekteerisid Saksa arhitektid Gerd ja Magdalena Hänska loomauuringuteks mõeldud laborite jaoks. Hoone teevad isikupäraseks selle püramiidi meenutav kuju, seest välja ulatuvad torud ja kolmnurksed aknad. 

Mäusebunker on linnarahva seas tekitanud tuliseid arutelusid. Paljud leiavad, et hoone on kole ja tuleks millegi kaunimaga asendada, samas kui teiste arvates on tegemist brutalistliku arhitektuuri vapustava näitega.

Mis saab hoonest edasi, ei ole veel teada. Riiklik mälestusmärkide amet avaldas Dezeeni andmeil hiljuti aruande, kus kirjutati, et Mäusebunkeril on potentsiaal saada kaubamärgiks. «Mäusebunkeril on potentsiaal saada kaubamärgiks, mis võib inspireerida ettevõtjaid, teadlasi ja loomeinimesi uuendusi tegema.»

Brutalistlikku arhitektuuri iseloomustavad monoliitsed betoonvormid, mis teevad sellest ühe 20. sajandi kõige vastuolulisema arhitektuuristiili. Ka Tallinna linnahall on brutalistliku arhitektuuri ilming.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles