Raha otsas? Saudid otsivad utoopilise projekti rahastamiseks 2,7 miljardi euro suurust laenu

Kodu.postimees.ee
Copy
Kunstniku visuaal The Line'i linna sisevaatest.
Kunstniku visuaal The Line'i linna sisevaatest. Foto: AFP PHOTO / NEOM / Scanpix

Saudi Araabia soovib väidetavalt võtta 10 miljardi riaali ehk 2,4 miljardi euro suuruse laenu, arendamaks vastuolulist Neomi projekti, mis hõlmab 170 kilomeetri pikkust linna nimega The Line.

Bloombergi andmetel kasutatakse laenu projekti varajaste etappide rahastamiseks. Projekti esindajad keeldusid väljaandele uudist kommenteerimast.

Saudi Araabia loodeosas arendatav Neom hõlmab 26,5 tuhande ruutkilomeetri suurust ala ning koosneb kümnest projektist, millest The Line kõige kuulsam. Nende kümne seas on veel näiteks sadamalinn Oxagon, suusakuurort Trojena ning paradiisikuurort Sindalah.

The Line'i ehitus on juba alanud ning kaasa toonud ohtralt rahvusvahelist kriitikat. Probleemina on välja toodud projekti mõistlikus ehitada keset tühja kõrbe hiiglaslik rauast, klaasist ja betoonist piklik linn. Ka on probleeme olnud maade võõrandamisega. Inimõiguste organisatsioon ALQST teatas, et projekti jaoks maad loovutama keeldunud meestele määrati surmanuhtlus. Organisatsiooni andmeil määrati surmanuhtlus kolmele mehele: Shadli al-Huwaiti, Ibrahim al-Huwaiti ja Ataullah al-Huwaitile. Mehed kuuluvad howeitat hõimu, kelle maad megaprojekt nagu pikk sirge müür läbima hakkab. Lähemalt saab selle kohta lugeda SIIT.

Visuaal The Line'i linnast.
Visuaal The Line'i linnast. Foto: AFP PHOTO / NEOM / Scanpix

Uudis laenu võtmise kohta jõudis Bloombergile «asjaga kursis olevatelt inimestelt», kes soovisid jääda anonüümseks. Need samad inimesed täpsustasid, et riik võtab laenu kohalikelt laenuandjatelt. «Pangad peavad Neomiga läbirääkimisi tingimuste üle ja kui nad jõuavad kokkuleppele, võib laenu andmine toimuda lähikuudel,» teatas Bloomberg.

Bloomberg lisas, et lisaks 10 miljardi riaali suurusele laenule taotleb Neom kohalikelt pankadelt Shushahi saare arendamiseks veel kolme miljardit riaali (720 miljonit eurot). Luksuslik sihtkoht saab olema Sindalahi kuurordi osa ja sisaldab väidetavalt maailma suurimat korallisaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles