Head ajad! Eesti kinnisvaraarendaja teenis rekordkasumi ja kibeleb Berliini

Kodu.postimees.ee
Copy
Vaade Tallinnale. Pilt on illustreeriv.
Vaade Tallinnale. Pilt on illustreeriv. Foto: Finn stock / Shutterstock.com

Börsile pürgiv kinnisvaraarendaja Liven AS teenis möödunud aastal 32,6 miljoni euro suuruse käibe juures 3,3 miljonit eurot puhaskasumit, mõlemad näitajad olid kinnisvarafirma aegade parimad.

Ettevõtte müügitulu kerkis seejuures võrreldes tunamulluse 6,3 miljoni euroga lausa 419,6 protsenti. Aastane kasumikasv oli samas suurusjärgus – tõustes 2021. aasta 638 100 euroga võrreldes 421 protsenti, selgub kinnisvaraarendaja majandusaasta aruandest.

Kinnisvaraarendaja juhtkond rõhutas samas, et tulenevalt kodude üleandmise ja müügitulu kajastamise kontsentreerumisest ehitustegevuse lõppemise järgsesse perioodi, võivad kinnisvaraalases tegevuses majandustulemused olla aastast-aastasse väga kõikuvad, vahendab BNS.

2022. aastal sõlmis ettevõte 106 võlaõiguslepingut, mis oli varasemast tasemest 15 protsendi võrra madalam. Asjaõiguslepinguid sõlmiti mullu kokku 186, aasta varem aga 35.

Aasta alguses anti üle kortereid 2021. aasta lõpus valminud Väike Tallinna arendusprojektis aadressil Türi 4 ning aasta lõpus valmis Uus-Meremaa arendusprojekti esimese etapi kolm maja Lahepea tänaval. Aasta jooksul anti üle ka viimane äripind juba 2020. aastal valminud Suur-Patarei 6 arendusprojektis.

Möödunud aastal ostis kinnisvarafirma vaid Virmalise 3 kinnistu, mis võimaldab arendada 33 uut kodu. Juhtkonna sõnul peegeldab see turul valitsetavat defitsiitset olukorda kinnistute soetamise võimaluste osas.

Juba 2020. aastal seadis Liven pikaajaliseks strateegiliseks sihiks laienemise Eestist välja. Seni on ettevõtte arendusportfell keskendunud vaid Tallinnale ja linnapiiri vahetusse lähedusse jäävale Harku vallale. Praegu on arendaja jätkuvalt läbirääkimistes kinnistu ostmiseks Berliinis.

Möödunud aastal töötas ettevõttes keskmiselt 24 inimest, kaheksa võrra enam kui 2021. aastal. Palgakulu kasvas samal ajal 92,4 protsenti 1,4 miljoni euroni.

Aasta lõpus oli ettevõtte omakapitali määr 27,4 protsenti, mis tuleneb suhteliselt kõrgest ehituslaenude tasemest ning ei ole igapäevast äritegevust segav tase. Küll aga ei ole see juhtkonna sõnul mugav, et tänastes oludes uusi kinnistuid soetada. Sellest tulenevalt alustas ettevõte aasta lõpus ja jätkas 2023. aasta alguses suunatud väikesemahulise omakapitali kaasamisega. Samuti jätkas kinnisvaraarendaja aasta jooksul ning tänavuse aasta alguses ettevalmistusi aktsiate avalikuks pakkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles