LAENUSPETSIALIST Kas kodulaenu tasub võtta kõrge euribori ajal?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Praegune majanduse seis võib panna tulevased koduostjad kõhklema. Euroopa Keskpank on tunduvalt tõstnud intressimäärasid ja euribori langust ei oska täpselt keegi ennustada. Mida peaks koduostule mõtlev inimene tegema: kas ootama või ostma? Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma teeb pildi selgemaks.

Kinnisvara ostmisele eelneb tavaliselt suur ennustusmäng. Ostjad üritavad tabada õiget hetke ja prognoosida kinnisvarahindade langust. Samal ajal üritatakse välja selgitada, mis linnaosast võib saada n-ö uus Kalamaja ning küsitakse sõpradelt ja tuttavatelt, kuidas saab pangast kõige soodsamatel tingimustel laenu. Selline ennustamine on küll arusaadav, kuid sageli tänamatu tegevus, sest tihtipeale vaatavad ostusoovi edasi lükanud inimesed paar aastat hiljem kinnisvaraportaale ja mõtlevad, et oleks pidanud kodu ikkagi varem soetama.

Euribor kõrge, aga marginaal väike

Eluasemelaenu puhul tasuks meeles hoida, et tegemist on enamasti kõige pikema finantskohustusega, mis elu jooksul võetakse. See on kodulaenu võlu ja valu. Võlu seisneb selles, et keskmiselt 20-aastase laenuperioodi jooksul jõuab majandus tõusta ja täna võetud laen tundub inflatsiooni tõttu juba viie aasta pärast hoopis väiksem. Valulisi perioode tuleb ka, sest nii pika aja sisse mahub paratamatult mõni majanduslangus.

Majanduslangus ei pruugi olla stabiilse sissetulekuga koduostjale negatiivne. Nimelt koosneb kodulaenu makse enamasti panga marginaalist ja kuue kuu euriborist. Jah, majanduslanguse ja kõrge inflatsiooni ajal euribor küll tõuseb, nagu see on tõusnud ka praegu üle 3,9 protsendi. Kui euribori korrigeeritakse kaks korda aastas neile kodulaenuvõtjatele, kellele kehtib kuue kuu euribor, siis panga marginaal jääb muutumatuks. Samuti on võimalik valida endale soodsaim kampaaniapakkumine pankadelt, näiteks praegu pakub Swedbank A-klassi varade eluasemelaenul esimesel kahel aastal 0-protsendilist marginaali.

Lisaks on alati võimalik tulevikus laenulepingu tingimused üle vaadata. Tingimuste muutmisega peavad olema muidugi nõus nii laenuvõtja kui ka laenuandja ning üldjuhul hinnatakse olukorda nii, et mis oleks selle laenu hind siis, kui just täna võetaks uut laenu. Kõik laenulepingu muudatused on tasulised, seega tuleb ka muudatust soovides ja tehes olukorda hinnata ja teha vajalikud arvutused. Seega laen võetakse küll mitmekümneks aastaks, kuid tingimusi ja pakkumisi saab küsida ka pärast lepingu sõlmimist.

Arendajad teevad aina enam pakkumisi

Kinnisvaraturu aktiivsus on võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenenud: pakkumisi tuleb küll juurde, aga ostjad on veel mõnevõrra ebakindlad. Väiksema nõudluse tõttu on arendajad ettevaatlikumad uute projektide turule toomisega, kuigi võimekus selleks on neil täiesti olemas. Sellest annab märku ka asjaolu, et pealinnas on müügis ligi kolmandiku võrra rohkem arendusi võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga ning ostjaid meelitatakse eri kampaaniatega. Uusarenduste puhul ei ole näha hinnalangust, sest arendajate finantsseis on tugev, ehitushinnad on stabiliseerunud ning seega ei ole arendajatel kiiret uute korterite müügiga.

Järjest rohkem pakutakse eri hüvesid, näiteks tasuta köögimööblit või parkimiskohta. Samuti on arendajaid, kes pakuvad kampaania korras mingiks ajaks kodulaenu euribori tasumist. Ehk kui siduda see pakkumine Swedbanki A-klassi kinnisvarale mõeldud soodustusega, siis saaks ostja endale korteri esimesel kahel aastal peaaegu kuumakseteta ja võimaluse raha mujale suunata.

Stabiilse sissetulekuga ostjal ei tasu karta

Enne kodu ostmist tasuks hinnata oma sissetuleku suurust ja töökoha kindlust. Kui sissetulek on stabiilne ja kogunenud on piisav säästupuhver, siis ei tasu sobiva kinnisvara ostmist puhtalt euribori tõusu pärast edasi lükata. Majanduskeskkond on ja jääb tsükliliseks ning 20 aasta vaates jõuab euribor korduvalt tõusta ja langeda.

Selgema pildi saamiseks võib euribori muutusi läbi arvutada panga veebilehelt leitava kodulaenu kalkulaatoriga, et hinnata eri stsenaariume. Lisaks uurida erinevaid pakkumisi ning kampaaniaid, mida pangad ja arendajad praegu teevad. Euribor ei jää igavesti kõrgeks (kuid kindlasti ei tasu oodata nulli langemist) ning kodulaenu pikkust arvestades võib praegusest olukorrast tulla välja võitjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles