Juustuekspert õpetab: sedasi ei lähe juust mitte kunagi halvaks (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inflatsioon on teinud juustust tõelise luksuskauba, mistõttu on selle korrektne säilitamine tõusnud aktuaalseks teemaks. Õnneks tuleb välja, et õigesti tegutsedes juust halvaks ei lähegi.

Helsingis Hakaniemi hallis Lentava Lehmä ehk Lendava Lehma nimelist juustupoodi pidav Laura Mauno õpetab, et õigesti säilitades juust küpseb, kuid ei rikne. «Kõik juustud muutuvad lõpuks küpseks ja kuivaks nagu parmesan. Küps juust ei muutu tegelikult mittesöödavaks, isegi kui seda hoitakse külmkapis 40 aastat,» ütleb ta.

Mauno selgitab Iltalehtile, et oluline on hoopis see, kuidas juustu säilitatakse. Probleem seisneb tõsiasjas, et plast ei hinga ja juustu pinnale kondenseerub niiskus, mis on kõige kurja juur. Esimene ja kõige tähtsam samm ongi juustueksperdi sõnul eemaldada toodet ümbritsev kile. Ideaalis tuleks juustu säilitada vahapinnaga spetsiaalses juustupaberis. Mõistagi pole kõigil seda käepärast võtta, kuid Mauno sõnul teeb sama töö ära küpsetuspaber.

Juustu pinna kuivamise vastu aitab Mauno sõnul see, kui õhuga kokku puutuvat pinda uuendad ehk sööd selle ära enne, kui see kivistub. See kehtib sellistele juustudele nagu Gouda ja Edam. Õigesti pakendatult püsib lõikepind värske umbes kümme päeva. 

Kõvade juustude, nagu parmesani kohta teab Mauno rääkida seda, et hallitust nähes ei tasu juustu kohe ära visata. «Kui kõva juustu pinnale tekib hallitus, ei tähenda see, et juust on halvaks läinud. Valge jahune hallitus lõigatakse lihtsalt pealt ära, misjärel saab juustu süüa.»

Mauno tuletab meelde, et juust on omamoodi hoidis, mis leiutati üleliigse piima säilitamiseks. «Juust ei lähe tegelikult halvaks. Kuid värske lõikepind on hädavajalik,» ütles ta. 

Kuid mida teha kõigi nende ununenud ja kuivanud juustutükkidega? Eesti oma Juustukuningate perel on selleks kaks head ideed. Üks variant on juustu ülejäägid riivida ja neid toidu valmistamiseks kasutada. Riivjuustu saab ka väga hästi sügavkülmutada. 

Teine variant on itaallaste eeskujul kasutada ülejäänud juustutükke toiduvalmistamisel, näiteks:

  • keeta juustuääri koos risotoriisiga,
  • lisada juustutükke pasta keeduvette,
  • lisada juustutükikesi maitsestamiseks püreesupi ja kastmete sisse.
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles