VIIMANE AEG TEGUTSEDA Tudengid lükkavad Tartu üürihindu Tallinnale lähemale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kiirusta! Tudengite suure nõudluse tõttu lähenevad Tartu populaarsemate korterite üürihinnad juba Tallinna omadele ning üürilepingute sõlmimiseks on üsna viimane aeg.

Praegu on käsil see aeg aastast, mil ühiselamule korterit eelistavad tudengid endale uueks kooliaastaks elamispinda otsivad. Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on ülikoolilinna Tartu üürikinnisvarahinnad juba sarnased Tallinnaga.

«Võrreldes pealinnaga on Tartus 3–4 korda vähem kortereid pakkumises ja nõudlus sügiseks algas juba jaanipäevast. Tartus on kinnisvara küll odavam, aga näiteks populaarsete kahetoaliste korterite puhul on üürihind sarnane Tallinnaga,» rääkis Rebane.

Kolmanda suurema linna Pärnu üüriturul on Rebase sõnul Tallinnast ja Tartust märksa erinev olukord. «Lepinguid sõlmitakse suuresti vaid talvehooajaks, sest suvel kasutatakse lühirendimudeleid,» rääkis Rebane, lisades, et sügistalvisel hooajal saab Pärnus täiesti korraliku korteri 200 euroga kuus, mis on kõvasti madalam hind kui Tallinnas ja Tartus. Pärnut ei mõjuta ka tudengid nii palju kui Tartut.

Tartus on Rebase sõnul üürimise tsükkel liikunud varasemaks ja ollakse valmis juba maksma ka 600–700 eurot kuus. «Eks vanemate abi nii üürimisel kui ka esimeste elamispindade omafinantseeringu puhul on muutunud tavalisemaks kui 10–15 aastat tagasi,» märkis ta. «Elanikkond on muutunud jõukamaks, säästud on suuremad. Kui muid plaane Tartuga pole, siis ei ole mõtet osta ka kinnisvara. Kui elamispinda on vaja ainult lapse kooliskäimise ajaks, siis võib olla mõistlikum ja odavam korterit üürida.»

Kui aga on olemas kaugeleulatuvam plaan, siis pikas perspektiivis on korteri ost kasulikum kui üürimine, sest laenuintressid hakkavad ühel hetkel taas langema ning üürimaksed pigem ajas tõusevad. Samuti kallineb kinnisvara ja seda juba ainuüksi inflatsiooni tõttu.

Rebase sõnul on hetkel üürikinnisvaraturul täiesti normaalne periood ning pakkumiste tipp selles sektoris oli eelmise aasta sügisel. Tema sõnul oli see paljuski tingitud sellest, et 2021–2022. aasta teise pooleni osteti aktiivselt just üürikinnisvara ning see jõudis turule eelmise aasta sügisel. «Praeguseks on turg rahunenud ja oleme pakkumiste poolest praegu Tallinna varasemast tipust kaks korda maas. Suurim pakkumine on Tallinna kesklinnas, aga tudengid ilmselt kesklinnas korterit üürida ei jaksa või vähemalt pole see ratsionaalne,» rääkis Rebane.

Luminori eraisikute panganduse juhi sõnul kasvasid üüriturul hinnad pärast koroonapandeemiat kiiresti 2021. aasta lõpus ja 2022. aasta esimesel poolel. Selle tingis mitu faktorit: kinnisvarahind oli palju tõusnud ning idufirmade sektor oli hästi aktiivne, vajas palju välistööjõudu ning neil inimestel oli vaja kusagil elada. 2022. aasta teises pooles algas väike langus, sest nõudlus vähenes.

«Investori jaoks on hetkel üürikinnisvara tootlus kehvapoolne, aga edaspidisest väljavaatest rääkides on tootluse põhi ilmselt käes,» ütles Rebane. Tema hinnangul hakkab üdine hinnatõus ilmselt üle kanduma ka üüriturule ja lähiajal pole suuremat üürihindade langust põhjust oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles