NÄDALA RETSEPTID Kukeseen on nagu metsmaasikas

Britt Rosen
Copy
Juustune kukeseenepirukas. FOTO: Eva Pärtel
Juustune kukeseenepirukas. FOTO: Eva Pärtel Foto: Eva Pärtel

Üht suveköögi suurlemmikut – kukeseent – on seni olnud metsas kasinalt. Kui aga esimesed pihutäied seenenööpe leitud, andke pliidile tuld.

Tänavu on kukeseenega nagu metsmaasikaga üle-eelmise presidendi Toomas Hendrik Ilvese ühes vabariigi aastapäeva kõnes.

«/.../Kõik, mis on hea ja armas, ei pea olema uhke ja kaugele näha. Eesti on nagu metsmaasikas: ta on ürgne ja väike, teda on raske leida ja need, kes seda ei oska, ei märkagi teda ega oska teda ka hinnata. Aga kui ta on kord käes, kui ta on kord olemas ja oma, siis on ta üks parimaid asju üldse. /.../»

Kui ilm halastab ja annab kukeseentele jaksu rohkem kasvada, küllap siis jagub seenerõõmu rohkemaks kui paariks pihutäieks ja enam ei peluta ka turuleti krõbe hind.

Mõni suvegurmaan armastab esimesed kukeseened koos värske keedukartuliga pannil võis läbi praadida ja rohke maitserohelisega süüa, teine naudib esimeste võis praetud kukeseente hõrkust röstsaial, maitseks terake soola ja imevähe muskaatpähklit juures. Kolmandale on kohustuslik hooajahõrgutis vana kooli kukeseenekaste, mille paariliseks on värskest kartulist paremat raske leida.

Kokanduslegend, palju kokaraamatuid kirjutanud ja aastaid toiduajakirjandust teinud – muu hulgas ka Postimehes – Maire Suitsu lubas oma kukeseenekirjutisi lehitseda ja sealt nendega ümberkäimisest üht-teist kasulikku välja noppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles