Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

NÄDALA RESTORAN Kihnu räimerullid valges majas

Copy
Soolasiia kuhi pliinil, kaaslaseks forellimari. FOTO: Britt Rosen
Soolasiia kuhi pliinil, kaaslaseks forellimari. FOTO: Britt Rosen Foto: Britt Rosen

Millises väikeses Eesti merelähedases alevikus valmistati veel 1980. aastatel 240 tonni juustu aastas? Vastus tuleb Pärnumaalt.

Millises väikeses Eesti merelähedases alevikus valmistati veel 1980. aastatel 240 tonni juustu aastas?

Vastus tuleb Pärnumaalt.

Oleme teel küll Pärnusse, aga siiski. Tahaks seda kohta ise näha. Teeme suurelt maanteelt väikese põike kõrvale. Kulgeme romantilisel käänulisel rannateel mööda Pootsi mõisast, kust pärinevad kohalikud Hof Podise puuvilja- ja marjaveinid, siis veel nostalgilisest Vana Kooli Kohvikust Lindil ning olemegi päral. Tõstamaal.

Just seal on Tõstamaa Meierei restoran, mis juba möödunud suvel sai uksele põhjamaade restoranijuhi White Guide’i tunnustussildi. Saja-aastase ajalooga meierei on pärast paarkümmend aastat tühjalt seismist renoveeritud väikeseks maahotelliks ja restoraniks, säilitades algupärasest nii palju kui võimalik. Silmipimestavalt ja kutsuvalt valgesse rüüsse pakitud sõjaeelsest võitööstusest on alles palkseinad ja Tõstamaale iseloomulik kollane tellis. Ning mõelda: veel 1980ndail andis meierei tööd kolme­kümnele inimesele, ja tõesti, seal valmistati aastas 240 tonni Pärnu juustu.

Tagasi üles