TIHE KONKURENTS Parima talutoidu maitsed on selgunud!

Kodu.postimees.ee
Copy

Toiduajakirjanike, valdkonna ekspertide ja tippkokkade žürii selgitas välja 2023 aasta parimad talutoidu maitsed.

Kõige tihedam konkurents oli juba mitmendat aastat juustude kategoorias. Üllatajateks olid mitmed alkoholivabad joogid, fermenteeritud küüslauk ja lambapiimast tehtud jäätis.

Parima talutoidu väljaselgitamiseks hindas professionaalne žürii koosseisus Rain Kuldjärv, Silja Luide, Siiri Kirikal, Lia Virkus, Mari-Liis Ilover, Tuuli Mathisen, Kerli Nõges, Brit Rosen, Vladislav Datšuk, Kenneth Karjane ja Teele Üprus nii talutoodete maitseid, pakendeid, tootjate äriplaane, tootearendust ja turundusideid.

Kategooriate võitjad:

  • Parim piimatoode: Pajumäe talu kohupiimakreem sõstra ja roseepipraga (Viljandimaa)
  • Parim pagaritoode: Tänava talu Marjatari tatra-šokolaadi müsli (Läänemaa)
  • Parim Tervisetoode: Vinkymoni Fermenteeritud küüslauk, omas mahlas (Lääne-Virumaa)
  • Parim maius: Meemeistrite DUO mesi astelpaju ja musta sõstraga (Jõgevamaa)
  • Parim alkoholivaba jook: Öselwise OÜ Wösel passioni Shrub (Saaremaa)
  • Parim alkoholiga jook: Vinkymoni puuviljavahuvein õuna - ebaküdoonia-rabarberi-meega (Lääne-Virumaa)
  • Parim lisand: Meemeistrite mesi musta küüslauguga (Jõgevamaa)
  • Parim juust: Andre Farmi Andre Excellent V.O (Tartumaa)

«Tänavune Parima Talutoidu valimine oli meeldiv maitseterännak, kus olid esindatud tuttavad kodumaised maitsed nii puhtal kujul kui ka põnevates kooslustes. Koheselt tuleb meelde krehvtine fermenteeritud küüslauk, aga ka näiteks põnev kooslus juustu ja musta küüslaugu vahel,» ütles Parim Talutoit žürii esimees Rain Kuldjärv.

Kõige tihedam konkurents oli Kuldjärve kinnitusel juustude ning jookide, nii mitte-alkohoolsete kui alkohoolsete jookide, kategoorias. Lisaks leidus rohkelt ka põnevaid jäätiseid ja muud magusat, näiteks oli minu jaoks täiesti uus avastus «Astelpaju kaerakiisla». 

Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige Kerli Atsi sõnul on Eesti talutoit peegeldus meie kohalikust toidutootmisest - kõrge kvaliteediga, värske ja jätkusuutlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles